Начало Психология Социална психология Аз Ако постоянно се оплаквате от другите, то не сте доволни и от себе си

Ако постоянно се оплаквате от другите, то не сте доволни и от себе си

Ако постоянно се оплаквате от другите, то не сте доволни и от себе си - изображение

Как се изказвате за другите? Повече положителни или повече негативни са оценките ви?

Оказва се, че начинът, по който говорим за околните, говори много за начина, по който се чувстваме ние самите. Така например, ако често се чувате да казвате: „Тя е толкова мила” или „Той е много талантлив”, то това означава, че вие сте искрен и щастлив човек, който е доволен от себе си и от живота си. Ако обаче постоянно се оплаквате от другите, може би е време да се замислите изпитвате ли изобщо удовлетворение от себе си, харесвате ли живота си…

Според психолога Дъстин Ууд от Университета "Уейк Форест" в Северна Каролина, САЩ, начинът, по който възприемаме хората в обкръжението си, говори много за собствената ни личност.

Той провел изследване, в което всеки доброволец е имал задачата да опише трима души, които не познава добре. Повечето от участниците в проучването били съквартиранти или състуденти. В зависимост от описанията, които получил, Ууд си извадил изводи за това колко умствено здрав, удовлетворен и социално поносим е съответният човек.

Резултатите от проучването на психолога Дъстин Ууд, публикувани в Journal of Personality and Social Psychology, показват, че колкото по-положително гледат на околните, толкова по-добронамерени, емоционално стабилни и щастливи са участниците. И обратното – тези от тях, които се изказват негативно за останалите и виждат предимно отрицателните качества, често са нарцистични и асоциални.

„Хората с негативни черти на характера, ги виждат у околните. Самата тенденция да възприемаш хората около себе си негативно, говори, че самият ти си депресиран или със склонност към личностни разстройства“, коментира Ууд.

Една година след изследването психологът помолил доброволците да споделят отново мнението си за същите си познати и открил доказателство на тезата си: тези, които били приятелски настроени първия път, били такива и втория. Тоест, позитивните оценки са дълготрайни и говорят за стабилност в социалното обкръжение.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: storify.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОрганизацииНовиниПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиАнкети