Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Вижте кои са най-лошите начини за справяне със стреса

Вижте кои са най-лошите начини за справяне със стреса

Вижте кои са най-лошите начини за справяне със стреса - изображение

Ненужното размишляване върху даден проблем и илюзията, че той може да се разреши от само себе си – това са два от най-опасните начини за преодоляване на стреса, показва ново проучване.

„Това са две от стратегиите, към които хората имат най-голяма склонност, без да осъзнават, че така те си осигуряват мрачно настроение за дълъг период от време“, коментират учените.

Вместо това може да опитате други възможности като например да анализирате дадения проблем и да съставите и репетирате план за действие.

В изследването на психолозите са участвали 53 души над 60-годишна възраст, които в продължение на 8 дни е трябвало да проследяват стресовите фактори, чувствата и всекидневните си дейности.

Ежедневно те били питани дали очакват стресиращи събития на следващия ден и имат ли план как да се справят с тях. Две от стратегиите за справяне със стреса, които доброволците в изследването използвали, се оказали с особено отрицателен ефект.

Настояването за разрешаване на проблема без предприемане на конкретни стъпки и илюзията, че проблемът ще се разреши от само себе си, не само че не са ефективен начин да се справим в стресова ситуация, но и значително повишават нивото на стреса.

„Вече сме убедени, че това, което правим в понеделник, има голямо значение за това как ще се чувстваме във вторник“, обобщава ръководителят на изследването д-р Шевон Нопер и допълва, че хората са склонни да заменят стратегиите си за справяне с нови, по-ефективни.

„Въпреки че мащабът на изследването е малък, все пак е достатъчен, за да даде насоката за бъдещи изследвания“, коментира още Нопер.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: Huffington Post 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СпортАлт. медицинаСнимкиБотаникаЛеченияТестове