Начало Психология Социална психология За психологията Вижте разликата между нарцисистите и хората с високо самочувствие

Вижте разликата между нарцисистите и хората с високо самочувствие

Вижте разликата между нарцисистите и хората с високо самочувствие - изображение

Докато критичните забележки правят нарцисистите агресивни, хората с високо самочувствие сякаш не се смущават кой знае колко от тях, показва ново изследване.

Според водещия автор на изследването - проф. Брад Бушман, причината се крие в това, че на по-дълбоко ниво нарцисистите са несигурни в своята себеоценка и критичните забележки улучват именно това тяхно слабо място. На практика се оказва, че най-малката и съвсем добронамерена забележка провокира в тях агресия.

Екипът на проф. Бушман измерва себеоценката, агресивното поведение и нарцисизма в експеримент с участието на 540 студенти. Психолозите откриват, че при критика най-склонни да избухват вербално са именно най-нарцистичните.

„Преди всичко те искат да накажат или да победят този, който застрашава тяхното високо мнение за себе си. Хората, заети с непрестанното доказване на изключителната представа за собствената си особа, приемат критиката като много разстройваща и в отговор яростно избухват срещу нейния източник”, обяснява проф. Бушман.

По думите му това е така, защото нарцисистите усещат огромна заплаха за своето его. За разлика от тях хората със здравословно високо самочувствие не проявяват агресия към източниците на критични забележки.

Проф. Бушман допълва, че семената на нарцисизма могат да бъдат посети още в детството. Ако детето развие нереалистично оптимистично мнение за себе си – и това убеждение бива непрекъснато оспорвано и отхвърляно от околните, чувството на любов към себе си може да направи това дете потенциално опасно за хората около него.

Опасно е да провокираме нарцисиста, но можем да го разпознаем и по друг, по-лесен начин – ако просто го попитаме.

„Забелязал съм, че тези, които могат да признаят, са по-нарцистични от другите, вероятно това е точно така. Нещо повече, нарцисистите изпитват почти гордост от този факт. Не се притеснявайте да ги попитате директно, защото те не приемат нарцисизма като нещо негативно. Напротив, те вярват, че са повече от останалите и изобщо не се притесняват публично да заявяват това”, допълва проф. Бушман.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: integeneral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитно