Начало Психология Поведенческа психология Патология Връзката между биполярното разстройство и креативността

Връзката между биполярното разстройство и креативността

Връзката между биполярното разстройство и креативността - изображение

Хората с биполярно разстройство изпитват епизоди на мания (изключително приповдигнато, раздразнително или енергично настроение) и депресия. Тези епизоди могат да протичат отделно или едновременно – депресивни и маниакални. Честотата на епизодите варира. Когато има наличие на най-малко четири депресивни, маниакални, хипоманични (лека форма на мания) или смесени епизоди в рамките на една година, можем да горим за бързо циклично биполярно разстройство.

По време на ранните етапи на един маниен епизод, хората могат да бъдат много щастливи, продуктивни и креативни. Те имат по-малко нужда от сън и не се чувстват уморени. Има някои доказателства, че много известни творци страдат или са страдали от биполярно разстройство. Но тази връзка може да се дължи на неизвестен трети фактор, като темперамент.

Биполярното разстройство е леко романтизирано, поради асоциирането му с творческия тип индивиди, но преживяванията на много от болните са далеч от бляскави. Пациентите съобщават за достигане до точката, в която не могат да функционират и понякога трябва да бъдат хоспитализирани, особено ако не приемат лекарствата си, както им е било предписано.

От друга страна, в началото на маниакален епизод, човек може да прави много планове, защото светът му изглежда пълен с възможности; може да се среща с много нови приятели; да харчи всичките си пари и дори да се чувства непобедим. Разбираемо е, че медикаментите може да изглеждат като пречка за изживяванията в този момент.

Има ли нещо в маниакалните или междинните епизоди на биполярно разстройство, което може да благоприятства творческото изразяване при някои хора?

Проучванията в психологията и медицината предлагат някои доказателства за връзка, но те се фокусират върху известни фигури или малки групи от пациенти. Екип от държавния университет в Орегон наскоро преглежда професионалния статус на голяма група типични пациенти и установява, че "тези с биполярно заболяване изглеждат непропорционално концентрирани в най-креативната професионална категория." Те също така установяват, че вероятността за "ангажиране с творческа дейност на работното място "е значително по-висока при биполярните, отколкото при небиполярните работници.

Катрин Ранкин и колеги от Университета в Калифорния-Сан Франциско: "Добре установено е, че хората с афективни разстройства са свръхрепрезентирани в популацията на творците (особено тези с биполярно разстройство). Биполярното разстройство може да носи определени предимства за творчеството, особено при тези, които имат по-леки симптоми. "

Те добавят, че биполярните пациенти понякога показват необичайна мозъчна анатомия, по-специално "намалена фронтална регулация на субкортикалните афективни системи, включващи амигдалата и стриатума, което може да увеличи тяхната афективна нестабилност, както и тяхната компулсивност."

Потенциалната генетична основа за разстройството може да причини етични проблеми, предупреждава професор Грант Гилет от Университета на Отаго, Нова Зеландия. Той пише: "Диагнозата биполярното разстройство е свързана с различни видове надареност и това поражда особен проблем, тъй като е вероятно състоянието да има генетична основа. Изглежда възможно в близко бъдеще да можем да откриваме и елиминираме гена, предразполагащ към разстройството. Това обаче може да означава, че като общество губим свързаните с него дарове."

Във всеки случай, хората с биполярно разстройство често съобщават, че са най-креативни и продуктивни, когато се чувстват здрави. Например, поетесата Силвия Плат, за която се смята, че е имала биполярно разстройство, твърди, че когато пише, получава достъп до най-здравословната част от себе си. Какво ли щеше още да напише, ако не се беше самоубила на 30-годишна възраст?

Изследване от 2005 г. се опитва да разкрие връзката между творчеството на Вирджиния Улф и нейното психично заболяване, което най-вероятно е биполярно разстройство. Психиатърът Густаво Фигероа от университета във Валпараисо, Чили, пише: "От 1915 г. е била умерено стабилна и изключително продуктивна, докато през 1941 г. не се самоубива.

Вирджиния Улф е сътворила малко или нищо, докато е била болна, но е била продуктивна между епизодите. "Детайлният анализ на нейното творчество през годините показва, че болестите й са източник на материал за нейните романи."

Изглежда, че за онези, диагностицирани с биполярно разстройство, творчеството може да предложи мощно средство за изразяване.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: inspiremalibu.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория