Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Да бъдеш разбран и утешен от любимия е важно условие за успешната връзка

Да бъдеш разбран и утешен от любимия е важно условие за успешната връзка

Да бъдеш разбран и утешен от любимия е важно условие за успешната връзка - изображение

Всички ние преминаваме през милиони емоции във взаимоотношенията си и тези емоции създават мозъчни химикали, които променят начина, по който се чувстваме. Понякога сме в режим „позитивно мислене”, а понякога можем да бъдем неутрални или дори да изпитваме негативни чувства към своите партньори и към себе си.

Да можеш да доверяваш на любимия чувствата си е част от това да си в чудесни взаимоотношения с него. Когато споделяте нещо лично – например, че сте загрижени за нещо в работата - и получавате подкрепа и опора от партньора си, това създава атмосфера на доверие, което ви зарежда със сила и увереност, че можете да се справите с всяка трудност, но дори и да се провалите, той ще бъде там, до вас, за да ви успокои и мотивира да продължите напред.

Ако обаче не получите нужното ви внимание и подкрепа от партньора си, това може да ви накара все по-рядко да разкривате чувствата и проблемите си пред него, което може да влоши всеки тип взаимоотношения, не само семейните, и в дългосрочен план води до конфликти, отчуждение и раздяла.

Противно на общоприетото схващане, че двойките се карат предимно по финансови въпроси, разногласия по отношение на възпитанието на децата, различни мнения по важни казуси, много изследвания показват, че основният катализатор на проблемите в семейството е усещането, че другият не се интересува от това как се чувстваш. Тоест, дълбоката първопричина за всеки гръмотевичен скандал е болката от безразличието на любимия ти. Според професора по психология Стивън Стосни зад всяко избухване, зад всяка обида и затваряне, стои болката от прекъсването на връзката ни с партньора ни.

При повечето социални животни се наблюдава механизъм за оцеляване, при който страхът и безпокойството на женските служат като автоматична алармена система за стимулиране на агресивно-защитното поведение при мъжете. (По-доброто обоняние, по-добрите слух и интуиция на жените ги прави по-чувствителни към опасност и по-подходящи за „социални аларми“.) Когато жените се уплашат, мъжете най-често формират защитен периметър около застрашената територия.

Човешкият мозък е по-социално структуриран от този на всяко друго животно. В нас този примитивен, интерактивен механизъм приема по-сложни форми, които тайно подкопават интимните отношения.

Изправен пред тревогата или страха на жената, мъжът обикновено отговаря със защита/подкрепа. Но ако той не знае как да защитава/подкрепя или по-често се чувства като провалил се защитник, той вероятно ще обърне агресията си към нея (обикновено под формата на критика, подигравателни забележки, контрол и т.н.) или в опита си да преодолее неудовлетвореността си, да се отдръпне и затвори в себе си. Зад гнева или оттеглянето на мъжете често стои безпокойство, а зад изолацията на жените – страх.

По принцип мъжете са склонни да бъдат критични, да се отнасят с презрение или да преминат в отбрана, когато се опитват да преодолеят чувството, че са се провалили като партньор, защитник и глава на семейството. Жените от друга страна са склонни да бъдат критични, отбранителни или презрителни, когато се страхуват – от затварянето на партньора, от провал на отношенията с любимия им, от лишения.

Ако партньорите не разбират тази несъзнателна, интерактивна динамика, те ще мислят, че имат проблем в комуникацията и вероятно ще продължат да предизвикват безпокойство и срам помежду си, докато се опитват да разговарят. Те ще започнат да мислят, че имат лош, нечувствителен или егоистичен партньор и в крайна сметка ще се откажат от връзката си, без да разбират примитивния емоционален механизъм, който е причинил истинските щети.

Това е особено трагично, защото взаимодействието между страха и срама не е резултат от нещо, което единият партньор причинява на другия. Това се случва едновременно и при двамата. Ако не се обвиняват един друг, те могат да работят заедно, за да обезоръжат примитивната сила, която подкопава отношенията им. За да постигнат това, на първо място трябва да осъзнаят, че държат един на друг, дори когато са на различно мнение, и че е необходимо да се подкрепят и да разбират чувствата на другия.

Какво да промените в поведението си, за да поддържате топла и любяща атмосфера в отношенията с партньора си?

Обърнете внимание как говорите един на друг в конфликтни ситуации. Сред думите, които използваме, когато сме ядосани, има и такива, които могат да разгневят още по-силно другия, затова и двамата трябва да бъдете особено внимателни и да избягвате да казвате взривоопасни неща – колкото и трудно да е това в момент на афект. 

Някои думи могат да станат причина за още по-ожесточен скандал, така че и двамата трябва да сте внимателни и да избягвате да обиждате, обвинявате или да казвате неща, които да провокират партньора ви да реагира отрицателно и да се затвори в себе си.

Ако знаете, че определени думи или фрази разстройват партньора ви и винаги предизвикат конфликт, просто се старайте да ги избягвате – научете се да говорите от гледна точка на чувствата, които по принцип изпитвате към любимия си човек, а не ръководени от моментни емоции, породени от гнева.

Ако се разстроите или ядосате по време на спор, това може да направи нещата много трудни. Просто се опитайте да запазите спокойствие, за да предотвратите болката, която при всички случаи ще си причините, ако си изпуснете нервите. Имайте предвид, че честите емоционални разриви между вас няма да позволят на отношенията ви да се развиват, напротив, ще започнат бавно да се разрушават, ако не откриете начин да бъдете добри и мили един с друг.

А това е наистина лесно. Просто поемете ангажимент пред себе си да бъдете добри с човека, когото сте избрали за спътник в живота си. Обещайте това и на глас – пред него, заявете му ясно, че ще направите всичко възможно да се сдържате и да не прекрачвате границата, дори когато сте много разгневени. Това обещание, заявено с увереност и искреност, ще промени отношенията ви и малко по малко ще върне топлината и любовта във връзката ви.

Един от начините да изпълните този нов ангажимент е да се уверите, че се отнасяте по-добре към партньора си, отколкото към всички останали около вас, включително и други членове на семейството. Това не означава да се държите зле с останалите, означава само че правите всичко възможно партньорът ви да се чувства специален от време на време. Придържането към този ангажимент е всичко, което е необходимо, за да запазите уважението помежду си и да помогнете на любовта ви да расте всеки ден. Развивайте този навик заедно и много скоро той ще започне да работи за връзката ви.

Друг инструмент за създаване на по-голяма близост е винаги да забелязвате и отбелязвате успехите на партньора си, както и да му благодарите, когато направи за вас нещо мило и специално.

Утвърждаването на партньора ви ще укрепи връзката ви и ще задълбочи близостта между вас. Не забравяйте, че ако искате да създадете щастието, което заслужавате, и двамата трябва да покажете колко ви е грижа, и двамата трябва да работите за него.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com
Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСнимкиЗдравни съвети