Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Да сме честни – това винаги ще бъде по-добрата стратегия

Да сме честни – това винаги ще бъде по-добрата стратегия

Да сме честни – това винаги ще бъде по-добрата стратегия  - изображение

Повечето от нас използват лъжи (поне от време на време), за да избегнат трудни ситуации или да скрият чувствата или намеренията си. Каквато и да е причината за лъжата, тя винаги има определена цена, докато истината е безценна. 

Ето няколко аргумента в подкрепа на честното и искрено отношение:

- Ще се чувствате много по-добре в кожата си, ако сте честни и открити.

- Хората около вас ще са сигурни, че могат да ви имат доверие, а доверието е в основата на всички отношения.

- Приятелите ви ще се уповават на съветите и мнението ви, защото знаят, че могат да разчитат на честността ви.

- Няма да има нужда да помните и поддържате цяла мрежа от лъжи. Всяка лъжа обикновено води след себе си друга, а това създава порочен кръг и в крайна сметка губещите сте най-вече вие.

- Лъжата е твърде лесен начин, докато честността ще ви научи да се справяте в трудни ситуации, а това ще подпомогне личностното ви израстване.

Сега, когато осъзнавате, че честността е много по-добрата стратегия, вижте няколко съвета как да не се поддавате на изкушението да излъжете:

Запазете самообладание: Да си честен е трудно, много по-лесно е да излъжеш, но представете си колко проблеми може да ви донесе лъжата! Съберете цялата си смелост и пристъпете напред с истината - другите ще го оценят.

Затегнете коланите: Изречете истината, без да се отдавате на анализиране на всички възможни негативни последици.

Имайте вяра в другите хора: Обикновено това, което ни пречи да сме честни и откровени, е предположението, че останалите просто няма да разберат и приемат истината.

Поставете се на мястото на другия човек: Бихте ли предпочели да ви излъжат?

Подгответе предварително думите си и се окуражавайте: Да бъдем честни съвсем не означава да се държим грубо или глупаво. Помислете за това какво ще кажете и как ще се държите. Бъдете дипломатични и се старайте да не наранявате чувствата на другия човек.

Гледайте на честността като възможност за развитие: откритата и честна комуникация е ценно умение както в личен, така и в професионален план.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: publimetro.cl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиРецептиЛайфстайлСпортЛюбопитноТестове