Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 2

Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 2

Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 2 - изображение

Някои автори – като Даниел Големан, Хауърд Гарднър, определят духовността като нужда от достигане до по-дълбоко и чувствително ниво на познание за нашата реалност. Духовният свят е място, на което можем да видим себе си като част от едно цяло. Място, на което човек може да постигне по-високо благополучие, освободено от егото и обсебеността от материални неща.

От древни времена човечеството винаги се е стремило да превъзмогне всичко, което смята за ежедневно и обичайно. Нe става дума само за класическата нужда да влезем в контакт с божественото и да измолим от него по-хубаво време, повече късмет или прошка, а за човешката нужда от достигане на „втора реалност“ – реалност, в която да избягаме, да намерим утеха, мир, себереализация и себеопознаване, а и защо не и повече мъдрост.

През 2018 г. екип от учени от Йейл оповести, че е идентифицирал вероятното местоположение на духовните преживявания в мозъка.

Според изследователите активността в теменната кора - частта от мозъка, свързана със съзнанието за себе си и другите, се повтаря при хора, които са имали различни духовни преживявания.

"Това са състояния, които могат силно да въздействат върху живота на хората", обяснява Марк Потенца, професор по психиатрия в Йелския университет. По думите му изучаването на невронните основи на духовните преживявания може да ни помогне да разберем много по-добре тяхната роля в устойчивостта и възстановяването на психичното здраве , включително лечението на различни зависимости.

Потенца допълва, че независимо от същността на духовните преживявания - религиозни или не, усещане за единство с природата или за общност по време на различни събития, те въздействат дълбоко на хората и живота им. Откритието може да помогне при бъдещи изследвания, изучаващи духовните преживявания и въздействието им върху психичното здраве.

Така нареченият “духовен мозък” днес е фокусът на множество изследвания. Не става дума за „търсене на Бог“ в мозъка. Нито пък се отнася до възхваляване или критикуване на практиката на всякакъв вид религия или доктрина. Невролозите имат за цел да разберат как духовността влияе на ума и на нашето физическо и емоционално здраве.

Духовните преживявания и неврологията

В мозъка има много структури, които - когато се стимулират, могат да генерират мистични преживявания в ума. Това е факт, за който изследователите говорят настойчиво през последните години, и свързват с промените в мозъка – в темпоралния лоб, в хипокампуса и амигдалата. Някои учени са на мнение, че дори и електрически стимулирани, тези зони могат да предизвикват видения и определени усещания.

В книгата си "Неврокултурата, култура, основана на мозъка" физиологът Франсиско Мора твърди, че духовността е много тясно свързана с културата, с различните философски и религиозни практики, които ни помагат да се опознаем по-добре, да се усъвършенстваме и да придобием трансцедентални знания, които могат да бъдат много обогатяващи в определени моменти от живота ни.

Духовните практики и преживявания до голяма степен са свързани с естественото ни любопитство, мотивацията ни, необходимостта да направим нещо с емоциите, бушуващи в нас - като страх, безпокойство, стрес, чувство на самота и екзистенциална празнота. Човешките същества не търсят само вътрешно благополучие, умствен мир и емоционално изцеление. Хората търсят и смисъл в един свят, който обикновено предлага много повече въпроси, отколкото отговори.

Неврологията срещу религията

Неврологията не приема съществуването на свръхестествени същества. Тя се стреми да разбере мотива ни да практикуваме дейности, които създават лекота и благополучие, като йога, медитация, молитва - дейности, които освобождават допамин в тялото, повишават свързаността в префронталния кортекс - частта от мозъка, която отговаря за планиране, организиране, управление на емоциите и контрол, и увеличават нашата церебрална пластичност.

В съвременния свят духовните практики процъфтяват, а заедно с това интересът на учените към ползите от тях и вътрешните процеси, които те предизвикват, се задълбочава. Изследователите са категорични, че духовността е път към по-дълбоко чувство за идентичност, пътуване, което помага да открием утеха, мир, мъдрост и да живеем в много по-голямо съзвучие със самите себе си.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източници: exploringyourmind.com, sciencedaily.com
Снимка: psychologyarticles.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиХранене при...ФизиологияПатологияИсторияОрганизацииСнимкиАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт