Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Един-единствен аспект от времето се отразява на психичното здраве

Един-единствен аспект от времето се отразява на психичното здраве

Един-единствен аспект от времето се отразява на психичното здраве - изображение

Един-единствен аспект от времето действително се отразява на нашето психично здраве и това е броят часове, в които има слънчева светлина. Вятърът, дъждът, високите или ниски температури и замърсяването на въздуха имат слаб факт върху нас, показва ново изследване, публикувано в Journal of Affective Disorders.

„Това, което наистина се отразява върху човешката психика е времето между изгрева и залеза”, заяви ръководителят на изследването Марк Бичър. Той допълва, че сезонните промени във времето на залез и изгрев са отговорни в най-висока степен за връзката между метеорологичните промени и промените в психичното здраве на хората. В периодите с малък брой слънчеви часове се наблюдава и по-високо ниво на психичен дистрес.

„Това е един от най-изненадващите моменти в нашето изследване. Хората са убедени, че в дъждовно и мрачно време или в периоди с по-замърсен въздух, ще преживеят повече дистрес. Но по време на изследването ние не установихме подобна зависимост. Фокусирахме вниманието си върху слънчевото лъчение или количеството слънчева светлина, която реално стига до земята. Взехме предвид и замърсяването, облачните дни, дъждовните дни, но без особен ефект. Резултатите от проучването ни категорично показват, че единственото нещо, което наистина е от значение, е количеството време между изгрева и залеза“, обяснява още Бичър.

Заедно с екипа си той анализира данни за емоционалното здраве на 16 452 души и информация за метеорологичните условия като валежи, скорост на вятър, слънчево лъчение, температури. В крайна сметка обаче се оказало, че единственият аспект от времето, който оказва влияние на психическото състояние, е само и единствено продължителността на деня. 

„Не е от значение дори дали хората страдат от т.нар. Сезонно афективно разстройство*”, коментира съавторът на изследването проф. Лоурънс Рийс.

Сезонното афективно разстройство е емоционално разстройство, характеризиращо се с депресивни периоди или панически атаки през зимата или лятото дори при хора с уравновесена психика. Сезонното афективно разстройство засяга около 25 процента от населението на САЩ. Смята се, че най-предразположени към него са жените между 18 и 30 години.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: metrotvnews.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиЛюбопитноТестовеПсихология