Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Един простичък трик, с който ще укрепите взаимоотношенията си с околните

Един простичък трик, с който ще укрепите взаимоотношенията си с околните

Един простичък трик, с който ще укрепите взаимоотношенията си с околните - изображение

Начинът, по който поздравяваме околните и им казваме „довиждане”, може значително да подобри отношенията ни с тях, твърди психологът Гретхен Рубин, автор на книгата "По-добре от преди: как да подобрим ежедневните си навици". Според нея топлият поздрав не изисква нито време, нито енергия, но за сметка на това е изключително ефективен, защото създава чувство за признание и свързаност.

„За да подобрим и укрепим взаимоотношенията си, не е необходимо да ги създаваме наново, а само да ги преоткрием и да покажем, че са важни за нас”, казва още Рубин.

Ето един наистина простичък, но вълшебен трик, който можете да направите, без да се налага да отделяте специално време или да избирате подходящ момент, без да инвестирате средства или енергия.

Единственото, което трябва да направите, е винаги, когато някой се прибира или пък излиза, да му казвате искрено „здравей“ и „довиждане“. Може би ви се струва невероятно, но този сърдечен жест може да сътвори чудеса. С него вие отдавате дължимото внимание на този, който идва или си отива. Нали разбирате разликата? Едно е да смотолевите нещо набързо, когато колегата ви влезе сутрин в офиса, съвсем, съвсем друго е да го погледнете в очите, да го поздравите усмихнато и да размените с него няколко думи.

Осъзнаваме ли го или не, всички ние искаме точно това от взаимоотношенията си – признание и свързване, независимо дали става въпрос за професионални или лични отношения.

Този ежедневен навик е много лесен за изпълнение и не изисква никакви предварителни планове. Не е като да си обещаете, че всеки ден ще правите поне по три добри дела, но да забравите благородното си намерение, когато ви затрупат задачите и проблемите. Другият голям плюс е, че не е нужна аларма, която да ви напомня, че Големият момент е настъпил – просто поздравете искрено човека, влизащ в стаята, или го изпратете сърдечно.

„Този топъл жест на внимание прави връзките с хората около нас много по-удовлетворяващи и дълбоки“, убедена е Гретхен Рубин.

Редица по-ранни изследвания подкрепят нейната теория. Проучване от 2012 година показва, че когато става дума за социални взаимодействия, голямата промяна зависи от малките неща.

Учени успяват да докажат, че усмивката наистина е заразна – ако двама от приятелите ви се смеят, шансът да се разсмеете и вие, е много по-голям, отколкото рискът да останете със сериозно изражение.

По същия начин стои и въпросът с поздравяването. Помислете какви емоции предизвиква у вас вглъбеният в себе си човек. Не е задължително той да е враждебен или груб, достатъчно е да не обръща внимание на околните, да не поздравява и да е труден за комуникация, за да решите, че не можете да му имате доверие, нали? А сега си представете, че същият този човек постепенно започва да се отваря за света, сваля слушалките си, като ви види, усмихва ви се сутрин, пита ви как сте. Приятно изненадани сте, нали?

След няколко дни вече сте убедени, че този човек всъщност е доста готин, очевидно ви харесва и иска да си комуникира с вас. Ето така малките неща и дребните сърдечни жестове правят голямата промяна в социалните взаимодействия.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: businessinsider.com, psychologytoday.com
Снимка: wetouchsky.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения