Начало Психология Социална психология Аз Експеримент: На какво се дължи склонността на човек да се прецаква сам

Експеримент: На какво се дължи склонността на човек да се прецаква сам

Експеримент: На какво се дължи склонността на човек да се прецаква сам - изображение

Ако получите висока оценка на изпит, по всяка вероятност ще продължите да работите усърдно, за да поддържате успешното си ниво, нали? Е, проведен интересен експеримент обаче доказва, че всъщност вие няма да направите това, но далеч не без да искате или несъзнателно, а съвсем умишлено и съзнателно ще направите така, че да се прецакате.

Много често в живота се случва да предприемаме действия, които понижават шансовете ни да получим това, към което се стремим. Това е наистина озадачаващо и дори абсурдно поведение, но важи за всеки един от нас…

Понякога, в желанието си да впечатлим или да се докажем пред някого, сме толкова нетърпеливи, припряни и напрегнати, че в крайна сметка не успяваме да направим или кажем нищо, за да постигнем ефекта, който искаме да постигнем. А има случаи, в които искаме просто да отдъхнем, за да се подготвим за утрешния труден ден и изпиваме едно питие. А след него – още осем…

Това са инциденти, които могат да се разглеждат по различни начини – от напълно погрешни, но искрени стратегии за успех, до подсъзнателни опити за самосаботаж. Ключовата част в това уравнение е подсъзнателният опит. Никой никога не казва: „Аз умишлено ще направя така, че да прецакам всичко“.

Но въпреки това, преди 39 години – през 1978 –а, група студенти са направили именно това. Двама учени – Едуард Джоунс и Стивън Берглас, ги подканват да направят тест, след което обявяват, че участниците са се представили отлично. Новината била приета от студентите с бурна радост. Малко по-късно те били поканени да направят втори тест. Преди началото му изследователите им предлагат да си изберат едно от два вида законни наркотични вещества. Първото стимулирало мозъчната дейност, а второто имало точно обратния ефект. И тук идва интересният момент: досещате ли се вече кое от двете вещества избрали студентите?

Разбира се, последствията от провалянето на теста не били фатални. Но всеки човек би предлоложил, че дори и през 70-те години на миналия век група отлични студенти, решили да бъдат доброволци в псилогически експеримент, не биха искали да се провалят.

И все пак, те правят точно това – съвсем съзнателно…

Изследователите Едуард Джоунс и Стивън Берглас свързват този експеримент с импулса в критични моменти да се прекалява с алкохола. Все пак, можете да обвините наркотичното вещество за слабите си постижения и така няма да се налага да вините самите себе си за провала си. В същото време обаче е изключително изненадващо защо толкова много от доброволците са били готови не само да развалят своята „оценка“, но и да признаят на глас, че са го направили… Странно, нали?

Какво е вашето обяснение на този феномен? Споделете в коментарите.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: io9
Снимка: praktischepediatrie.nl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноРецепти