Начало Психология Социална психология За психологията Ето каква музика предпочитат психопатите

Ето каква музика предпочитат психопатите

Ето каква музика предпочитат психопатите - изображение

Психопатите предпочитат да слушат рап, показва ново изследване, според което песни като "No Diggity" на Blackstreet и "Lose Yourself" на Eminem са свързани с по-високи оценки за психопатия.

За разлика от тях, парчета като "My Sharona" на The Knack и "Titanium" на Sia са свързани с най-ниските нива на психопатия.

Новото изследване е проведено от учени на Университета в Ню Йорк. Основната му цел е да свърже склонността към психопатия с определен тип музикални предпочитания. В изследването са участвали 200 доброволци, които е трябвало да изслушат 260 песни и да отговорят на въпроси от тестове, търсещи тенденция към психопатия.

„Получените данни дават основание за провеждане на по-мащабно изследване”, коментира водещият автор на проучването д-р Паскал Уолиш. Той се надява този вид музикален тест да помогне с идентифицирането на психопатия.

Въпреки че това е първото изследване, което се осмелява да търси връзка между музикалните предпочитания и патологично поведение, подобни разсъждения съвсем не са новост, припомнят от PsyBlog.

Например, психолозите отдавна са установили определена зависимост между нивата на екстровертност и креативност - от една страна, и от друга – музикалните предпочитания. Изследвания са показали, че екстровертите харесват повече тежките бас линии, а феновете на стилове като джаз и класика са по-творчески личности и се отличават с по-голям коефициент на интелигентност.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: huffingtonpost.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразование