Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Защо позитивното мислене може да е вредно за някои хора

Защо позитивното мислене може да е вредно за някои хора

Защо позитивното мислене може да е вредно за някои хора - изображение

Мозъчните вълни на положителните и отрицателните мислители разкриват важна представа за позитивното мислене.

За някои хора "да мислят позитивно" е много трудно и дори може да навреди, според ново проучване.

Проучванията изследват невронните маркери на положителното и отрицателното мислене. В изследването 71 жени са помолени да наблюдават тревожни картини и да направят позитивен обрат в мисълта си. В центъра на изследването са жените, тъй като нежният пол е по-предразположен към високи нива на депресия и тревожност.

Изображенията включват маскиран мъж, който държи жена с опрян нож в гърлото й.

Както се очаква, хората, които като цяло са по-позитивни, смятат това за лесна задача. Въпреки това изследователите забелязват нещо важно измежду естествените тревоги.

Джейсън Мозер, главният автор на изследването, обяснява:

"Всъщност тревогите показаха парадоксално въздействие в мозъка им, когато бяха помолени да намалят отрицателните си емоции.

Това предполага, че те наистина се затрудняват да направят положителен обрат на трудните ситуации и всъщност влошават своите отрицателни емоции, дори когато от тях се иска да мислят позитивно".

За разлика от тях, тези, които по принцип мислят положително, са в състояние да намалят тревогата, която мозъкът произвежда, което предполага, че положителното мислене работи за тях.

Това подкрепя честото твърдение на хората с по-песимистични личности: това, че им казвате просто да бъдат "позитивни", не е добро за тях и дори може да бъде вредно.

Мозер продължава:

"Не може просто да кажете на приятеля си да мисли положително или да не се притеснява - това вероятно няма да му помогне.

Така че трябва да предприемете друга тактика и да поискате от него да мисли за проблема по различен начин или да използва различни стратегии ".

По-ефективни са стратегиите, които обикновено се използват в когнитивно-поведенческата терапия, които включват предизвикателства или поне сблъскване с натрапливите тревоги.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: Пак там

Източник: spring.org.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицина