Начало Психология Поведенческа психология Патология Защо психопатите са имунизирани срещу заразяващи прозявки

Защо психопатите са имунизирани срещу заразяващи прозявки

Защо психопатите са имунизирани срещу заразяващи прозявки - изображение

Представете си, че си седите вкъщи, гледайки телевизия. Прозявате се. Партньорът ви се опитва да устои, но не успява и съвсем скоро също се прозява. Това не се случва само в главата ви. Прозяването е заразно - не само при хората, но и при повечето гръбначни животни. Само хората, шимпанзетата и още няколко вида маймуни обаче са способни да подражават на чуждата прозявка.

Защо прозявката е заразителна? Този въпрос е вълнувал и най-могъщите умове на науката, но скоро ново изследване даде много добро научно обяснение, според което това явление е свързано с емпатията. Заразяваме се от прозяването на околните, защото имаме нужда да споделяме емоциите на останалите хора.

В рамките на няколко психологически експеримента са проверени реакциите на прозявка при здрави деца и при деца с аутизъм.

Установено е, че аутистите не реагират на чуждата прозявка.

Аутизмът е нарушение на развитието на мозъка, при което децата не могат да създават нормална емоционална връзка с околните. Някои учени смятат, че причината се дължи на неспособността им да възприемат емоционалното състояние на другите. Точно този извод на изследователите - че децата, страдащи от аутизъм, не реагират на чуждата прозявка (въпреки че и те се прозяват като всички останали), дава основание да се предположи, че един от основните психологически фактори, превръщащи прозявката в епидемия, е именно емпатията.

„Вие може да се прозеете, дори без да имате нужда. Всички сме наясно с това, но винаги се чудим на какво се дължи. Хрумна ми, че ако прозявката действително е свързана с емпатията, със сигурност психопатите биха се прозявали по-малко. При тях нещата стоят по по-различен начин – те са безстрашни, егоистични, доминиращи, манипулативни и неспособни да изпитват емпатия”, обяснява водещият автор на изследването Брайън Ръндъл.

Тестовете, които провежда той, показват категорично, че е по-малко вероятно хора с психопатни тенденции да се прозеят, след като видят друг да се прозява.

„Изводът, естествено, в никакъв случай не е, че ако се прозеете, а човекът до вас - не, то това автоматично го превръща в психопат. Много от хората просто не се прозяват, а от друга страна е малко вероятно да се прозеем в отговор на прозявката на непознат, с когото нямаме изградена емпатична връзка. Но това, в което вече сме убедени, е, че съществува неврологична връзка между психопатията и заразното прозяване и тази връзка е добра отправна точка, от която да започнем да задаваме въпроси", коментира още Брайън Ръндъл.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychologytoday.com
Снимка:Doowans News&Events 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияПсихологияТестовеИсторияЛайфстайл