Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Изследване установи, че музиката може да направи мъжкото лице по-привлекателно за нежния пол

Изследване установи, че музиката може да направи мъжкото лице по-привлекателно за нежния пол

Изследване установи, че музиката може да направи мъжкото лице по-привлекателно за нежния пол - изображение

Музиката е световен феномен и част от всяка култура, но произходът й остава дългогодишна загадка. Защо хората инвестират толкова много енергия, време и пари в музика? Предложени са различни теории, някои от които наблягат на биологичните и социални аспекти на това изкуство. Например, Чарлз Дарвин казва, в рамките на своята теория за еволюцията, че музиката се е развила чрез сексуална селекция. Моторните и когнитивните способности, необходими за създаването й, служат като показател за добрите гени и по този начин увеличават репродуктивния успех. Това наподобява птичите песни в периода на чифтосване.

"По настоящем има малко емпирични открития, които подкрепят теорията на Дарвин за произхода на музиката. Искаме да използваме нова експериментална парадигма, за да проучим ролята на музиката при избор на партньор за чифтосване", казва Мануела Марин. Конкретно за това изследване Марин разследва въздействието на музикалното излагане над субективните оценки, отнасящи се до лица от противоположния пол. „Привлекателността на лицето е една от най-съществените физически характеристики, която може да повлияе при избора на партньор. Бихме желали да разберем как музиката може да променя възприемането на тази функция", казва Хелмут Ледер от Психологическия факултет във Виенския Университет. Тъй като музиката, особено преди появата на съвременната технология, винаги е била преживявана тук и сега, и най-вече в социален контекст, е вероятно да се приеме, че може да повлияе позитивно на визуалното възприятие на лицата.

"В психологическата литература има известни доказателства, че могат да възникнат така наречените ефекти на предаване на възбудата, ако се получат два последователни стимула. Обработката на първия стимул (в случая музиката) предизвиква вътрешна възбуда, т.е. повишена физиологична активност, която след това се приписва на втория стимул (визуалното възприемане на мъжко лице). Този механизъм, предимно несъзнателен, може да повлияе на човешките действия, и по конкретно при избор на партньор", обяснява Мануела Марин.

В експеримента си учените представят на хетеросексуални участници инструментални музикални откъси, които варират в емоционалното си съдържание, последвани от снимка на лице от противоположния пол с неутрален лицеизраз. Образът е оценен по отношение на неговата привлекателност по скала. Освен това участниците са помолени да преценят дали биха искали да излязат на среща с човека от снимката. За контрола са представени само лица, без музика. Има три групи участници: жени във фертилния период от месечния цикъл, жени в нефертилна фаза и мъже. Тези групи са паралелни в своите музикални предпочитания, както и в настроението си преди експеримента.

Резултатите показват, че субектите от женски пол оценяват мъжките лица като по-привлекателни и са по-склонни да излязат на среща с тях, когато преди това са били изложени на музика. Оказва се, че фазата от месечния им цикъл няма голямо влияние върху рейтинга, които изследваните субекти са отчели. Като цяло, силно стимулиращата, сложна музика довежда до по-съществен ефект в сравнение с контролните условия. Този ефект не се наблюдава сред мъжете по време на експеримента.

Тези резултати са обещаващи и откриват нови възможности за проучване на ролята на музиката при подбор на партньорите (във връзка с аспектите на физическата им привлекателност). "Нашата цел е да възпроизведем тези резултати в по-голяма извадка и да променим някои аспекти на експеримента. Например бихме искали да уточним дали музикалните способности и творчеството могат да компенсират частично недостатъците по отношение на физическия облик и физическата привлекателност", казва Бруно Гинграс от Института по психология към Университета в Инсбрук. Хелмут Ледер добавя: "Нашите резултати припомнят добре познатия опит на Capilano Suspension Bridge на Дютън и Арон от началото на 70-те години на миналия век. В този случай мъжете участници прекосяват висящ мост или стабилно изградена мостова структура, след което са интервюирани от привлекателна жена, която им дава своя телефонен номер. Участниците, прекосяващи моста, които изглежда опасен, се оказват с много по-висока вероятност да потърсят контакт с жената впоследствие. Планираме подобни експерименти с музиката в социален контекст. "

Получените резултати имат широки последици: "Все повече емпирични констатации показват, че музиката има силата да влияе на човешкото поведение по отношение подбора на партньори. Но как може да се съгласува теорията на Дарвин с други биологични и социални теории за генезиса на музиката? Мелодиите може да насърчат социалното сближаване и да играят роля и в отношенията майка — дете. Има още много път за изминаване, докато разберем всички тези връзки", заключва Мануела Марин.

Неудовлетворяването на музикалната възбуда увеличава сексуалното привличане към лица от противоположния пол при жените

Няколко теории за произхода на музиката са подчертали нейните биологични и социални функции, включително ухажването. Тя може да действа като начин за привличане на партньор поради способността си да се различава в сложността и емоционалното си съдържание. Подкрепата за репродуктивната функция на музиката идва от скорошното заключение, че само жените във фертилна фаза на репродуктивния си цикъл предпочитат композитори на сложни мелодии да връзка. Като композитори на прости мелодии се избират за краткосрочни сексуални партньори, което също е в съответствие с хипотезата за овулацията. Въпреки това, точните механизми, чрез които музиката може да повлияе на сексуалното привличане, са неизвестни. Учените се интересуват по-конкретно как музиката може да взаимодейства със символите на визуалната привлекателност и да повлияе на възприятието и поведението и при двата пола. Изследователите проверяват дали несъответствието между възбуда и приятност е в основата на ефекта, също дали фазата не фертилност и полова принадлежност могат да бъдат фактори.

Пробата, целяща проверка, включва 64 жени и 32 мъже, внимателно съчетани относно настроение, състояние на връзката и музикални предпочитания. Музикалните отрязъци (25 секунди) се различават по възбуда и приветливост, а цел са снимките на лицата с неутрален израз (2 секунди). Груповите анализи показват, че жените и мъжете дават значително по-висока оценка за привлекателността на лицата след като са слушали музика, отколкото в условия на тиха среда.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимка: honeythatsok.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниЗдравни съветиРецептиСпортАлт. медицинаОбразованиеПатологияКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиОрганизацииИзследванияНормативни актовеЛечения