Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Ироничен парадокс: Социалните медии ни карат да се чувстваме по-малко социално свързани – част 2

Ироничен парадокс: Социалните медии ни карат да се чувстваме по-малко социално свързани – част 2

Ироничен парадокс: Социалните медии ни карат да се чувстваме по-малко социално свързани – част 2 - изображение

Facebook, Snapchat и Instagram може да са опасни за психичното здраве, показва първото експериментално проучване (проведено в Университета в Пенсилвания), изследващо връзката между прекомерното използване на социалните мрежи и нарастващия брой хора, страдащи от депресия и самота.

„Малко е иронично, но резултатите от изследването категорично показват, че ако намалим до минимум използването на социалните мрежи всъщност ще се чувстваме по-малко самотни”, коментират изследователите.

Въпреки че социалните мрежи ни позволяват да се свързваме с нашите приятели от детството, от университета, с нашите колеги, съседи, близки и далечни роднини по всяко време на денонощието, според изследванията почти половината от нас се чувстват самотни и изолирани.

Вижте на какво се дължи това според терапевта Ейми Морийн:

Пристрастяването към смартфоните пречи на взаимодействията лице в лице

Колко пъти ви се е случвало да влезете в ресторант и да видите толкова много хора, вперили поглед в телефона си, напълно забравили за човека до тях? А колко пъти ви се е случвало да разговаряте с някой, който през цялото време пише съобщение или харесва публикации в социалните мрежи?

Проучванията показват, че хората проверяват телефоните си средно между 35 и 74 пъти на ден.

Иронията е, че много потребители проверяват социалните медии, за да видят какво правят другите хора, вместо да обръщат внимание на тези, които са точно до тях. Не можете да имате качествени взаимодействия лице в лице, когато на всеки няколко минути проверявате телефона си

Дистанционната работа също увеличава чувството за самота и изолация

Благодарение на глобалната мрежа много хора имат възможност да работят от всяка точка на света, далече от бюрото и офиса. Това може да бъде полезно за психическото здраве по някои начини - например чрез намаляване на времето за пътуване до работното място. Дистанционната работа обаче означава и по-малко реални взаимодействия с колегите ви. Общуването чрез електронна поща или случаен телефонен разговор не е същото като комуникацията очи в очи, обсъждането на различни проблеми, подкрепата в трудни моменти – всичко това създава усещането, че сте част от група, което намалява чувството за самота и изолация.

Борба със самотата

По ирония на съдбата, в епохата на интернет, когато комуникацията е толкова лесна, е необходимо да полагаме допълнителни усилия, за да останем социално свързани – а това е толкова важно, имайки предвид колко е вредна самотата за емоционалното благосъстояние и физическото здраве.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източници: psychologytoday.com, psychcentral.com
Снимка: modernmom.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлАнкетиНовиниСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеЛечения