Начало Психология Социална психология Аз Какво говорят музикалните предпочитания за личността

Какво говорят музикалните предпочитания за личността

Какво говорят музикалните предпочитания за личността - изображение

Хората, които харесват по-елитарна музика, като операта и джаза, са по-отворени към нови преживявания, показват нови изследвания. Освен това те са с по-богато въображение, по-чувствителни, интелектуално любопитни и търсещи разнообразие.

Стремежът към нови преживявания (включително знания и опит) е сред петте основни аспекти на личността, свързва се и с по-високата интелигентност.

Според резултатите от изследванията хората, харесващи непретенциозна музика, като фолк например, са по-скоро есктраверти. В най-общ смисъл екстравертността е насоченост навън. Екстравертните личности се отличават с висока комуникативност, стремеж към поддържане на динамичен социален живот, чувствителни към външни стимули и обичащи шумните компании.

Изследванията показват още:

- милите и приятни хора слушат почти всички стилове музика;

- зрелите и уравновесени личности предпочитат романтична и релаксираща, като R&B, софт рок.

За съжаление това са единствените изводи от изследванията за връзката между музикалните предпочитания и личността. Учените обаче са открили и че хората, които имат нужда от творческа и интелектуална стимулация, предпочитат неконвенционални и сложни музикални стилове, а хората, които са общителни и ентусиазирани, предпочитат музикални стилове, които са енергични и жизнерадостни.

Според авторите на изследванията тези нови данни са поредното доказателство, че музиката - форма на самоизразяване, която е повсеместна в човешките култури – дава смислена информация за основните психологически характеристики.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: softonic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиТестовеИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиСоциални грижиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразование