Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да научим децата си да създават приятелства – част 2

Как да научим децата си да създават приятелства – част 2

Как да научим децата си да създават приятелства –  част 2 - изображение

Като родители ние не можем да заместим приятелите на децата си, но можем да им помогнем да разберат кои са ключовите съставки, необходими за създаването на истинско приятелство във всички възрасти.

В първа част на статията разгледахме първата важна стъпка към създаването на приятелство – откритостта. Сега е време за втората ключова съставка, а именно приликите.
Само защото две деца живеят в същия квартал или споделят една и съща класна стая, не означава, че те ще станат приятели. Съвсем нормално е детето ви да има предпочитания към някои, а други да избягва.

Данни от изследванията на приятелството между децата показват, че те по-често търсят близост с тези, които сякаш най-много приличат на тях. Малчуганите са склонни да се сприятеляват с други деца, които са на тяхната възраст, от техния пол и етническа принадлежност. Определящи фактори са сходните интереси, постиженията в училище социалните умения.

Втора ключова съставка на доброто приятелство: Приликите

Приликите привличат, защото са удовлетворяващи за децата – както на на практическо, така и на емоционално ниво. На практическо ниво е удобно да имате приятел, който се радва на същите дейности, които вършите вие самите! На емоционално ниво сходството осигурява усещане за комфорт и приемане.

-  Отхвърляне на магнитната теория на приятелството

Много деца не разбират важността на приликите при започване на приятелства, защото следват така наречената Магнитна теория на приятелството. Те вярват, че трябва някак си да бъдат толкова прекрасни и изобретателни, че да правят впечатление и да привличат приятели по същия начин, по който един магнит привлича стоманата. Най-често това личи в репликите: "Мога да направя това! Знам това!". Детето използва подобни реплики, защото се надява, че връстниците му истински ще се впечатлят и ще поискат да му бъдат приятели. С тях то казва: "Искам да ме харесате!", но действителното послание, което другите деца получават, е: "Мисля, че съм по-добър от теб!". Това не е начин да се започне приятелство.

По принцип приятелството е връзка между равните, така че магнитната теория е напълно погрешна.

Вместо да се опитват да накарат другите деца да им възхищават, те трябва да намерят общи допирни точки с потенциалните си приятели.

- Приятелството расте на обща основа (Разясняване на концепцията)

Може да обясните концепцията за общата основа, като начертаете два припокриващи се кръга и кажете: "Този кръг сте вие. Другият кръг е другото дете. Частта в средата - припокриването - е мястото, където приятелството расте. Всичко, което е извън мястото на припокриването, се отнася само за вас, а не за другото дете, и няма нищо общо с приятелството."

Поговорете с детето си по темата и тренирайте наученото. Попитайте го дали открива обща основа с вас самите – така ще му помогнете да е по-наблюдателно и правилно да преценя с кои от децата около себе си има обща основа и с кои няма никакви сходства.

Намирането на обща основа не означава, че вашето дете трябва да бъде клонинг на всички останали и също така не означава, че детето ви никога не може да стане приятел с някой, който има различен произход или различни интереси. Това означава само, че приятелството започва с връзка. За да се сприятеляват, децата трябва да развият или да открият тези области, които започват с "Аз също!".

Ако откритостта отключва вратата на приятелството, приликите прогнозират кой ще премине през тази врата, третата съставка на приятелството е това, което насърчава хората да прекарат време заедно, вършейки неща, приятни и за двете страни, което ще насърчи растежа на приятелството.

Прочетете повече за това тук >>>

Как да научим децата си да създават приятелства – част 3

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: ru.depositphotos.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛюбопитно