Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да научим децата си да създават приятелства – част 3

Как да научим децата си да създават приятелства – част 3

Как да научим децата си да създават приятелства –  част 3 - изображение

Като родители ние не можем да заместим приятелите на децата си, но можем да им помогнем да разберат кои са ключовите съставки, необходими за създаването на истинско приятелство във всички възрасти.

В част 1 на статията разгледахме първата важна стъпка към създаването на приятелство – откритостта, а в част 2 – и втората – приликите. Ето и третата ключова съставка – споделените забавления.

Изследвания в областта показват, че има деца, които вярват, че ако изглеждат тъжни и самотни, ще привлекат повече приятели, но това е грешна стратегия. Така определено ще се привлече вниманието на другите момичета, но веднъж или два пъти, и вероятността от създаване на приятелство чрез тази стратегия е малка. Реалността е много по-различна – малчуганите искат да бъдат около деца, които са щастливи и се забавляват.

Трета съставка на доброто приятелство: споделените забавления

Класическо проучване на психолога Джон Готман разглежда зараждането на приятелство между непознати деца. 18 двойки деца, на възраст от 3 до 9 години, се събират в един от домовете за игри в три поредни срещи. Изследователите установяват, че ключов фактор за събирането на всички деца за втората и за третата среща, е степента, в която те са успели да поддържат споделена активност по време първата и втората среща.

За да се поддържа споделена активност и забавление, е необходимо детето да се държи по начин, който радва и се приема от партньора му в игрите, да избягва или да умее да разрешава възникнали спорове, да споделя какво харесва и какво не. Има много начини, по които нещата могат да се объркат: пренебрегване или отдръпване от другото дете, отказване да сподели нещата си, викане или удряне на приятелчето – всичко това пречи на споделеното забавление.

- Планирани срещи за игра

След като детето ви установи първоначална, приятелска връзка с дадено дете, най-доброто, което можете да направите, за да помогнете на това приятелство да расте, е да осигурите възможност да се виждат по-често. Организирането на подобни срещи ще увеличи шансовете за споделени забавления и съответно - близостта между децата.

Преди да поканите дете вкъщи, поговорете с детето си за това как да бъде добър домакин – доброто гостоприемство е гаранция, че гостът ще си прекара много добре. Основните правила на добрия домакин е да не спори и да не се кара със своя гост, да не го оставя сам и да не му отказва играчка (ако детето ви има любими предмети, които за нищо на света не иска да дели с други, по-добре е да ги приберете преди идването на госта).

В началото на всяка среща има неловък момент, когато едното дете пита: "И така ... какво искаш да правим?", а другото дете отговаря: "Не знам. Ти какво искаш правим?". Опитайте се да предотвратите това, като помогнете на детето си предварително да разбере какво иска да прави. Предложете му да помисли за поне две възможности малко преди пристигането на госта.

Друга възможност е определена дейност да бъде част от самата покана, например – каране на колело, печене на бисквитки, гледане на филм или играене на баскетбол. Ако споделената дейност е забавна, другото дете ще асоциира вашето с удоволствие, което е своеобразен път приятелството.

По време на срещата не ги шпионирайте, но все пак дискретно може да следите за евентуални конфликти. Ако детето ви изглежда разстроено, може да поговорите с него насаме и да го успокоите, след което да му дадете съвет как да постъпи. Ако пък усетите напрежение, предложете на децата нещо за хапване – това ще има даде време да се успокоят и да забравят спора си. След тази кратка почивка те ще се върнат заедно към забавленията си.

Лесно ли създава приятелства вашето дете? Споделете в коментарите!

Как да научим децата си да създават приятелства – част 1

Как да научим децата си да създават приятелства – част 2

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: Vnwriter

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпециалистиСоциални грижиНовиниСпортРецептиИнтервютаТестовеАлт. медицинаИсторияАнкетиХранене при...ОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника