Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да отложим достъпа на тийнейджъра си до социалните мрежи

Как да отложим достъпа на тийнейджъра си до социалните мрежи

Как да отложим достъпа на тийнейджъра си до социалните мрежи - изображение

Съществуват ред причини ранният достъп на вашия тийнейджър до социалните мрежи да е вреден за него/нея. Знаете, на първо място е времето и вниманието, което той/тя инвестира; личната информация, която споделя и неприятностите, до които води всичко това. Но реалната причина е, че мозъкът на вашия подрастващ е все още в процес на когнитивно развитие и той губи част от своя потенциал. Няма да изброяваме останалите, защото това е предмет на друга статия. Вместо това ще насочим вниманието ви!

На първо място, ние трябва да намалим темпото и да преосмислим това, което позволяваме на децата си да правят. Трябва да разберем света на социалните мрежи и това, че тийнейджърите ги използват по различен начин от възрастните. Ето няколко съвета, които работят добре при много родители.

1. Забавяне на достъпа. Колкото по-дълго родителите забавят достъпа, толкова повече време ще има детето да узрее така, че да може да използва технологията по-разумно, като един млад възрастен. Отлагането на достъпа също така отдава по-голямо значение на развитието на личните автентични отношения на първо място.

2. Следвайте неговия/нейния акаунт. Неприкосновеността на личния живот в социалните мрежи е лъжа: Нищо не е лично в дигиталния свят, ето защо не трябва да бъде лично и за родителите. Уверете се, че настройките за поверителност са правилно зададени, но знайте, че те могат да ви дадат фалшиво чувство за сигурност. Имайки достъп до акаунта, вие насърчавате вашия тийнейджър да води разговорите си лично или чрез устно телефонно обаждане, освен ако не иска вие да ги прочетете в социалните мрежи.

3. Създайте семейните акаунти. Създайте семейни акаунти, вместо отделни. Това дава възможност на децата да са в крак с приятелите си в по-безопасна среда в социалните мрежи.

4. Позволявайте социалните мрежи само на големи екрани. Позволете на тийнейджъра си да използва своите профили в социални мрежи само на домашния компютър или лаптоп, по този начин той/тя ще ги използва по-рядко. Когато го прави на малкия личен екран на телефона, който може да носи в джоба си, тогава има повече потенциал за безразсъдно използване. Колкото по-таен е достъпът, толкова повече потенциали за лоши избори.

5. Следете часовника; вашият тийнейджър няма да го прави. Знаете ли колко време детето ви прекарва в социалните мрежи на ден? Бъдете наясно с това и ограничавайте престоя му във всички платформи. Средностатистическият тийнейджър прекарва девет часа на ден, свързан със социалните мрежи. Вместо това, задайте едно и също време, три дни в седмицата, в които детето да проверява профилите си. Дали има полза от повече време?

6. Планирайте времето лице в лице с приятелите на детето си. Не забравяйте, че то не се нуждае от 842 приятелства; от четири до шест близки приятели са достатъчни за здравословното социално развитие. Помогнете му да се научи как да планира реални, социални събирания (лице в лице), като например парти (почивка от телефоните), домашна кино вечер, боулинг, настолни игри, приготвяне на пица или огън на открито. Тийнейджърите жадуват за тези социални събирания, така че ги насърчавайте да канят приятели и им помагайте (ако е необходимо) да организират събития.

7. Прекарвайте повече реално време заедно. Тийнейджърите, които са силно привързани към своите родители и роднини, постигат по-цялостното щастие и успех в живота. Те имат нужда (все още) от нас повече от всякога. Лесно е да се отдръпнем от тях: Тийнейджърите могат да бъдат досадни, знаем! Но времето със семейството им позволява да се дистанцират от драмата на социалните мрежи. Детето ви трябва да чувства, че може да се върне у дома и да загърби драмата на своя социален свят за няколко часа. Те искат да им помогнете да кажат "не" на социалните мрежи и "да" на повече време със семейството. Те са зажаднели за тези моменти, така че правете планове и насърчавайте това у дома.

Защо социалните мрежи не са умно решение за вашия тийнейджър?

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАнкетиСнимкиНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервюта