Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да помогнете на ядосаното си дете да се успокои

Как да помогнете на ядосаното си дете да се успокои

Как да помогнете на ядосаното си дете да се успокои - изображение

Овладяването на емоциите може да е труден процес за всяко дете, а за тези с природна предразположеност към гнева може да е почти невъзможно. Нашата работа като родители е да открием начини не само да им помогнем да се успокоят, когато са разстроени, но и да ги научим как да се успокояват сами навсякъде и във всяка ситуация. Нека бъдем честни, голяма част от родителството ни се състои в това да ги подготвим да се оправят сами в училище, където прекарват времето си през по-голямата част от деня.

Тези тактики ще им дадат не само уменията, но и увереността да се ориентират сами.

5 съвета за вас:

1. Бъдете съчувствени

Това, което изглежда без значение за вас, може да бъде изключително важно за тях. Когато детето ви плаче, защото е искало сини чорапи, а вие сте му дали червени, си мислите: "Какво толкова? Защо е цялата драма?". Важно е винаги да валидирате емоциите им, а не да ги отричате. Ако те намират стойност и значение в нещо, няма да им помогнете, изтъквайки, че разбирането им за това какво е важно е неправилно.

2. Давайте им лично пространство, но не ги изолирайте

Децата със склонност към гняв често имат такава и към физическа агресия. Предоставянето на възможност за проявяването й, като възглавница за удряне или стискането на одеяло, ще помогне за облекчаването на натрупаното напрежение. Всичко това осигурява подходящ изход на тази агресия. Детето ви може да не иска да се чувства изолирано от семейството или от вас, когато е разстроено, но личното пространство е необходимост. Опитайте се да правите разграничение на двете!

3. Напомняйте им, че да изпитваш гняв е нещо нормално

Емоциите са нормална част от нашето развитие и всеки ден преживяваме редица от тях. Напълно нормално е да се гневиш или ядосваш. Това, което критикувате в детето си, докато е разстроено, винаги трябва да е насочено към поведението, а не към емоцията.

4. Не преувеличавайте

Като модел на подражание, демонстрирайте спокоен глас и спокойно поведение. (Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, знаем.) Колкото по-спокойно сте, толкова по-голям е шансът да успокоите детето си. От друга страна, всяко крещене или агресия най-вероятно ще съвпада с неговата реакция.

5. Слушане, придружено с очен контакт

Децата трябва да се чувстват чути, особено когато са разстроени. Очният контакт им помага да разберат, че ги слушате. Позволете им да говорят за това как се чувстват, това ще им помогне да преминат към процес на успокояване.

Научете детето си на 8 тактики, с които само да успокоява гнева си, навсякъде и по всяко време. Ето как ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: pro.psychcentral.com

Източник: viewsfromastepstool.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииВидеоСпортИнтервютаРецептиИсторияХранене при...ТестовеАлт. медицинаОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника