Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как музиката променя нашето възприятие за докосване

Как музиката променя нашето възприятие за докосване

Как музиката променя нашето възприятие за докосване - изображение

"Музиката докосва", до неотдавна това беше само фигуративен израз, но вече може да се приеме и буквално. Учените от Института за човешки когнитивни и мозъчни науки Макс Планк установиха, че докосването се възприема по различен начин, в зависимост от възпроизвежданата в средата музика. Колкото по-чувствена и романтично заредена е музиката, която слушаме, толкова по-чувствително преживяваме физическия контакт.

Независимо дали става дума за родината ни, някое африканско селце или далечния север, музиката е широко разпространена във всяка култура на Земята. Тя може да предизвика положителни групови емоции и може дори да се използва, за да подпомогне хората да живеят в по-големи групи на други примати. Науката все още не може да разкрие механизмите, поради които се случва това.

Учените от Института за човешки когнитивни и мозъчни науки Макс Планк в Лайпциг изглежда са открили важна част от обяснението: Музиката влияе върху възприятието за докосване. "Забелязахме, че по-сексуално заредената и възприемана музика, ни кара да се чувстваме по-сексапилни, и да възприемаме докосването, което ни е приложено, като такова.“ Обяснява ръководителят на изследването Том Фриц.

Невролозите достигат до новите прозрения с помощта на интересен експериментален набор, включително робот. Участниците в изследването поставят ръката си в пространство, закрито от завеса и тя бива докосната от контролирано движение на робота. В същото време те слушат различни музикални изпълнения, които по-късно оценяват по скала, отнасяща се до сексуалността, която носят. В експеримента с човешки обекти на наблюдение, учените откриват, че излъчването на музиката придава сила и на докосването.

Експеримент с робот


Интересното е, че когато участниците предварително са информирани, че ще бъдат докоснати от робот, а не от човек, в експеримента, музиката отново имала същия ефект по отношение на сексапила, с който допирът се характеризира. Използването на автоматизирания крайник (под формата на четка) на робота не само гарантира, че продължителността и интензивността на контакта са винаги еднакви, а и доказва наблюдението, че изследваните трансфери от музика към допира се основават на много базови механизми, а не на въображението на даден индивид, мислещ, че е имал контакт с човек от определен пол или с определена привлекателност, който слуша същата музика.

Колкото повече емоции, свързани със сексуалността предизвиква слушания музикален откъс, толкова по-чувствителен става човек при преживяване на контакта – дори ако знае, че е докоснат от робот, вместо от човек.

Едно от обясненията, на това, че музиката променя възприятието за допир, е че емоционалното изразяване на единични музикални тонове следва същата динамика като емоционалното изразяване с докосване. Тъжната музика обработва ума, така че да го докара до такова състояние, а агресивната го превъзбужда, като че самият той е агресивен. За да обработи човешкият мозък музиката, той отчасти включва в дейността си областите, които са свързани както с допира, така и с движението.

Трансферните ефекти, в които сетивните възприятия варират, зависейки от възприеманата музика, вече са наблюдавани за други сетива. Например, колкото по-силна е музиката, която слушат, човешките същества показват предпочитание към по-богати, живи цветове.

"Тези резултати илюстрират еволюционната значимост на музиката като социална технология", обясняват учените. Констатациите им са насочени към предположението, че комбинирането на сетивата може да повлияе дори на избора ни на партньор. Изводите им противоречат на особено популярното твърдение на Стивън Пинкър, че музиката представлява просто "вкусен десерт“, който няма отношение от гледна точка на еволюцията и не е нищо повече от страничен продукт на езика.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимка: neurosciencenews.com; soveti.com.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияПсихологияНовиниАнкетиНаправления в медицинатаСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиСпортРецептиАлт. медицинаОбразование