Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Как хората сигнализират за това, че са привлечени от някого с гласа си

Как хората сигнализират за това, че са привлечени от някого с гласа си

Как хората сигнализират за това, че са привлечени от някого с гласа си - изображение

Хората сигнализират, че са привлечени един към друг, като понижават гласа си. И при мъжете, и при жените по-ниската тоналност на гласа показва привличане, сочи проучване.

Д-р Сюзън Хюз, първият автор на изследването, разказва:

"Открихме, че и двата пола използват по-ниска тоналност на гласа си и показват по-високо ниво на физиологична възбуда, когато говорят с представител на противоположния пол, към който са привлечени."

За целта на проучването 48 души имат задачата да оставят гласово съобщение, докато наблюдават изображение на измислен човек.

При вида на по-привлекателен индивид, те използват по-нисък глас за записване на съобщението.

Д-р Хюз обяснява:

"Изглежда, че в нашата култура съществува стереотип, който определя женския секси глас като дрезгав и по-нисък - глас, в който може да се долови дишането.

Това предполага, че мотивацията за демонстриране на секси съблазнителен женски глас може да противоречи на мотивацията да звучим по-женствено."

Възможно е жените да се научават да понижават тона си, тъй като това е доловим сигнал, обяснява д-р Хюз:

"Когато една жена естествено понижава гласа си, това може да се възприема като опит да звучи по-съблазнителна или привлекателна, и по този начин служи като сигнал за нейния романтичен интерес".

Проучването установява още, че промяната в гласовия тон е достатъчно голяма, че хората да могат да я забележат.

"Тези открития могат да имат отражение върху важната роля, която гласът играе при подбора и привличането на партньорите.

Ако хората могат да възприемат промени в гласовете на другите, когато разговарят с привлекателни индивиди, това възприятие може да бъде адаптивно за идентифициране на заинтересованите потенциални партньори, откриване на интереса в отсрещния и възможност за улавяне на изневяра." — добавя още Д-р Хюз.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: dicascaseiras.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниКлинични пътеки