Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Колкото повече належащи задачи имаме, толкова повече време губим

Колкото повече належащи задачи имаме, толкова повече време губим

Колкото повече належащи задачи имаме, толкова повече време губим - изображение

Имате един час до среща, затова решавате да се възползвате от оставащото време, за да работите по дадена задача. Но, времето просто отлита и установявате, че не сте свършили почти нищо. Този сценарий се случва с всички нас. Проучване, проведено в Държавния университет в Охайо, обяснява защо не можем да вземем максимума от времето, което имаме преди следващата задача.

Свободното време изглежда по-кратко, когато имаме предстояща задача

В серия от експерименти, проведени както в лаборатория, така и в реалния живот, психолозите откриват, че свободното време ни изглежда по-кратко, когато имаме друга задача, планирана в дневния ни график.

198 души вземат участие в един от експериментите. Половината от тях са помолени да си представят, че приятел ще ги посети в рамките на един час и те трябва да са готови за срещата. На другата половина е казано да си представят, че нямат планове за целия следобед.

След това трябва да оценят обективно колко минути биха могли да прекарат в четене през следващия час. Средният резултат е 50 минути, което показва, че въпреки че имаме цял час, ние винаги приспадаме малко време за всеки случай.

Най-интересното обаче се случва, когато участниците са попитани колко минути смятат, че биха могли да четат — въпрос, който включва субективна променлива. Тогава хората, очакващи приятел, отговарят, че биха могли да четат само около 40 минути.

Тези резултати се потвърждават в реалния живот

Този път психолозите искат от участниците да представят графика си за следващия ден, а в него да посочат кога всяка планирана задача трябва да започне в дневния ред и колко време ще им е необходимо преди всяка среща.

След това им е предложена възможност да участват в 30 или 45-минутно проучване в същия ден. За участие в 45-минутното изследване им се плаща двойно, така че е много по-интересна алтернатива.

Има обаче и уловка. В някои случаи психолозите планират проучването един час преди следващата среща от дневния ред на участниците. Какво се случва?

Макар да имат достатъчно време да завършат 45-минутното проучване, хората, които имат среща през следващия час, избират да участват в 30-минутното.

Това показва, че желаем да разполагаме с малък запас от време, понякога повече от необходимото, което обикновено означава намаляване на производителността. Очевидно това е чисто психологически проблем, както откриват по-късно изследователите.

Припомнянето на предстоящата задача ни съпътства и допълнително намалява възприеманото време

В друг експеримент психолози набират 158 студента и им съобщават, че ще трябва да изчакат 5 минути преди началото на следващия тест. На някои от тях е казано, че "имат приблизително пет минути преди началото", а на другите, че "имат около пет минути да правят каквото поискат", без да им се напомня за предстоящата задача.

Различните подходи оказват значима разлика в производителността. Тези, на които не е напомнено за предстоящата задача, са много по-продуктивни. Те изпълняват средно 2,38 задачи в сравнение с 1,86 при онези, на които им е напомнено за теста.

Това означава, че когато в съзнанието ни се активира предстояща задача, смятаме, че не можем да свършим много неща във времето, с което разполагаме. Простият факт е, че тази загриженост, която стои в съзнанието ни, ни кара да мислим, че имаме по-малко време, обзема ума ни и ни пречи да се възползваме от това време по най-добрия начин.

Това обяснява защо, когато имаме ден, пълен със срещи, ние не сме продуктивни. Просто мислим, че ако имаме среща в рамките на два часа, не можем да работим по някакъв важен проект, така че губим повече време по задачи, които не са продуктивни.

Как да се измъкнем от този капан?

Спомнете си за времето, с което наистина разполагате, и се запитайте дали наистина се нуждаете от тези допълнителни 10 или 20 минути, за да се подготвите. Вероятно е клопка на ума ви, който е завладян от онова, което имате да правите.

Опитайте се да съчетаете всички срещи или задачи, така че да имате по-дълъг и непрекъснат период от време за най-важните дейности от вашия дневен ред.

Припомнянето на предстоящата задача генерира повече стрес, отколкото завършването на самата задача. Следователно би било по-добре да си настроите аларма и да забравите за нея, докато не чуете напомнянето. Това ще освободи ума ви, ще работите по-спокойно и ще бъдете много по-продуктивни.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychology-spot.com

Снимка: due.com

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиПроизводители