Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Любовта не е просто съдба - 9 причини някой да се влюби във вас

Любовта не е просто съдба - 9 причини някой да се влюби във вас

Любовта не е просто съдба - 9 причини някой да се влюби във вас - изображение

Не, любовта не е просто съдба, поне това е мнението на учените, които твърдят, че любовта и привличането се случват вследствие на генетична предразположеност, хормони, интерес.

Психолози са анализирали резултатите от няколко изследвания и са обобщили няколко от най-важните причини, които ни превръщат в обект на нечие желание! Вижте ги:

Прилики

Отдавна е доказано, че клишираното твърдение, че противоположностите се привличат, просто не е вярно. Всъщност е точно обратното. Според психолога Джан Гонзага, при партньори със сходни характери, има по-голям шанс да се чувстват близки и в ежедневието, те просто се разбират добре и не е нужно да водят борби по дори елементарни въпроси.

Правилната миризма

Резултати от изследване на Университета на Южна Калифорния показват, че когато жените са в овулация, предпочитат миризмата на тениски, които са обличани от мъже с висок тестостерон.

Специфичен тон на гласа

Знаете ли, че гласът ви показва интересът ви? Когато жената е привлечена от някого, гласът й спада като тон, а на мъжа става по-силен.

Ако в продължение на 2 минути се гледате в очите

Експеримент на психолога Джоан Келерман от Университета на Масачузетс показва, че 72 непознати двойки студенти, които трябвало да се гледат в очите в продължение на 2 минути, са съобщили, че изпитват страст и привързаност – което доказва, че продължителният контакт очи в очи е напълно способен да запали чувства, които дори не са съществували преди него.

Споделяне на екстремно преживяване

По време на изследване през 1974 г. Доналд Дътън и Артър Арън тестват връзката между сексуалното привличане и напрежението в експеримент, в рамките на който група мъже трябвало да минат по стабилен мост, а други – по люлеещ се. Веднага след това трябвало да се срещнат с жена, която дала на всички своя телефонен номер. В края на изследването учените установили, че при мъжете, минали по люлеещия се мост, вероятността да звъннат на жената била много по-голяма, отколкото при тези, минали по стабилния. Високият мост всъщност създава усещане за възбуда, която произлиза от напрежението. Мъжете обаче погрешно смятат, че причината за тази възбуда е жената. Ето затова правенето на нови, на вълнуващи неща създава перфектните условия за продължителна връзка.

Прилики в походката

Знаете ли, че ако мъжете умишлено забавят походката си, за да изравнят крачките си с тези на жената, то това е сигурен знак, че проявяват романтичен интерес. И обратното, при хора, които не изпитват привличане един към друг, липсва и старание да уеднаквят походките си.

Ако мъжът е с определен тип брада

Австралийски учени са доказали, че жените имат предпочитания към мъже с набола брада, а не гладко избръснати или с буйна брада. Всъщност брадата се приема за символ на плодовитост – когато е по-голяма, тя подчертава мъжествеността на представителите на силния пол. Усещането се увеличава по време на плодовитата фаза на менструалния цикъл. Според учените наболата брада се приема като знак за здраве и родителски способности.

Усмивка

Изследване на швейцарски психолози, фокусирано върху връзката между щастието и привлекателността, показва, че мнението ни за това дали даден човек е привлекателен се влияе много от това колко често го виждаме да се усмихва. Дори нещо повече, широкото и често усмихване в много случаи компенсира непривлекателността.

Хубав дом

Често сме чували, че много жени си падат по мъже, които притежават лъскави коли, но се оказва, че мъжът изглежда далеч по-привлекателен в очите на една жена, ако се снима в красиви и просторни апартаменти. Според резултати от изследване на психолози от Университета в Кардиф лъскавите неща, с които са обградени мъжете, създават усещане за финансова независимост, а това има огромно влияние върху привличането.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Business Insider
Снимка: chobirdokan.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиЗдравни съветиВидеоИнтервюта