Начало Психология Социална психология Аз Мечтаете често — според учените това означава, че сте умни

Мечтаете често — според учените това означава, че сте умни

Мечтаете често —  според учените това означава, че сте умни - изображение

Ново проучване на Технологичния институт в Джорджия предполага, че мечтаенето може би не е никак лошо занимание. Напротив — дори е знак за високи нива на интелигентност и творчески потенциал. „Хората с високоефективни мозъци имат доста голям мозъчен капацитет, за да могат умовете им да стоят  неактивни“, казва Ерик Шумахер (професор по психология и съавтор в изследването).

Шумахер и неговите колеги, включително водещия автор Кристин Годуин, извършват мозъчни измервания на повече от 100 души чрез скенер. Участниците са инструктирани да се фокусират върху неподвижна точка за период от пет минути. Екипът използва данните, за да определи кои части на мозъка работят едновременно. „Едновременната им работа ни дава представа кои области работят в хармония, по време на бодърстване и почивка“, казва Годуин. „Интересно е, че същите мозъчни модели, измерени по време на това изследване, са свързани и с различни когнитивни способности.“

След като екипът получава данни как работи мозъкът в покой, сравнява информацията с тестове на участниците, измерващи техните интелектуални и творчески способности. Изследваните субекти също така попълват въпросник за това колко често мечтаят в ежедневието си. Тези, които съобщават, че го рпавят често, имат по-високи резултати при тестването на интелектуалните и творческите им способности и мозъчните им системи, измерени при сканирането, работят по-добре.

Хората са склонни да мислят, че да се мечтае и умът да се скита е нещо лошо, когато се опитвате да се концентрирате в нещо и не можете“, казва Шумахер. „Съществуват хора, които имат по-ефективен мозък.“

Ученият обяснява, че по-високата ефективност означава повече мисловни способности и че мозъкът може да се занимава с друго, докато изпълнява по-лесни задачи. Хората, които признават, че мечтаят по-често, са по-ефикасни в изпълнението на интелектуални и творчески задачи и имат по-ефективни мозъчни системи.


Как да разберете дали вашият мозък е по-ефективен

Един от сигналите за това е, че можете да влизате и излизате от разговорите, или задачите, когато е необходимо, след което да се настроите напълно естествено отново, без да изпускате важни точки или стъпки.

Откритията ни напомнят за разсеян професор – някой, който е брилянтен, но извън обкръжаващия го свят, понякога незабелязващ собственото си обкръжение“, разказва Шумахер.“ Подобна е ситуацията с децата, които са прекалено интелектуално напреднали в училище. Макар че на околните са необходими пет минути да разберат нещо, за да го научат, те го разбират за минутка и след като го проверят, се замечтават.“

Годуин и Шумахер смятат, че откритието им открехва вратата за последващи изследвания, за да разберат кога мечтаенето е объркващо и кога е полезно. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: neurosciencenews.com
Снимка: mepwatch-img.rbl.ms

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки