Начало Психология Социална психология Групова динамика Можем да разчетем нечии емоции само по очите

Можем да разчетем нечии емоции само по очите

Можем да разчетем нечии емоции само по очите  - изображение

Ново проучване за пореден път доказа, че можем да научим много за един човек и неговите емоции, само като се вгледаме в очите му, за да установим присвити ли са те или разширени.

Според водещия автор на изследването – психологът Джон Лий, когато нечии очи са тесни и присвити, това е знак, че въпросният човек преценява внимателно, но също така може и да означава, че е гневен, подозрителен, агресивен или не одобрява гледната точка на другия (когато става въпрос за конкретна ситуация).

Когато забележим, че нечии очи се разширяват, това следва да ни подскаже, че отсрещният човек е изключително чувствителен към информацията, която получава. Но също така това е и знак, че проявява силна заинтересованост, че е силно впечатлен или изплашен.

Начинът, по който се движат очите ни, е свързан и с това как всъщност ги използваме, за да виждаме – когато присвием очи, можем да виждаме по-далеч, ако ги отворим по-широко, това дава възможност в тях да влезе повече светлина.

“Израженията на човешкото лице са много сложни за разгадаване. В рамките на това изследване, след като направихме нужните пермутации, ние открихме, че съществуват невероятно много различни възможни комбинации!”, споделя д-р Лий.

„Концентрирахме усилията си в този малък регион - на очите, и установихме, че едно-единствено физическо измерение, а именно разширяване срещу присвиване на очите, обяснява значителна част от цялото това сложно пространство в социалната комуникация” допълва още д-р Лий.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: Amolife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиСпортБотаникаХранене при...НовиниСпециалистиИсторияАптекиПроизводителиНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЛеченияЗаведения