Начало Психология Социална психология Аз Наистина ли използваме само 10% от мозъка си

Наистина ли използваме само 10% от мозъка си

Наистина ли използваме само 10% от мозъка си - изображение

Мозъкът е нещо невероятно. Благодарение на него човешките същества учат, творят, мечтаят и усещат емоции, като често изглежда, че няма нищо, което магичните три килограма неврони не могат да направят.

Дали защото е част от популярната култура, старо шеговито твърдение на учените или твърде разпространена лъжа, повечето хора искрено вярват, че използват само 10 % от мозъка си. Всъщност някои дори твърдят, че индивидите с екстрасензорни възприятия „просто използват по-голяма част от мозъка си, отколкото обикновените. В края на краищата си представете какво можем да правим ако, оползотворяваме останалите 90%, които не използваме!“.

Може би ще ви изненадаме, но твърдението, че използваме едва 10% от мозъка си е само и единствено мит.
Фактът е, че хората използват целите си мозъци (иначе природата нямаше да има нужда от техния обем и бавно щеше да ги освободи от това бреме). Изследователи, използващи техника за сканиране на мозъка (например сканиране с позитронна емисионна томография и функционален магнитен резонанс) установяват, че мозъчните изображения ясно показват, как човек използва целия си мозък. Това твърдение се излага изключителна убедителност от Бари Бейщайн (професор по психология в Университета Саймън Фрейзър), които се занимава с мита в продължение на години.

Всъщност хората не използват всички части на мозъка си по едно и също време, точно както не използват всичките си телесни мускули едновременно. Но при разнообразните дейности на един обикновен ден, точно както всички мускули влизат в действие, така и всички области на мозъка се използват.
През миналия век човечеството разработва много сложни технологии за проследяване на активността в мозъка, като детайлното му картографиране, доказва, че липсват негови части без активност. Всъщност дори обикновените задачи изискват принос на обработващи площи, разпръснати из почти целия мозък.

Митът за 10% използваемост на мозъка предполага, че по-голямата част от него чака да бъде използвана в бъдеще. Но ако части от него не се използват, последиците от увреждането им трябва да са незначителни, за да не намалят функционалността на личността. Хората, претърпели травма на главата или инсулт могат да понесат тежки последствия от това, че части от мозъка им са неизползваеми (или трудно използваеми).

Така че използвайте мозъка си и не вярвайте на този мит!

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: livescience.com
Снимка: scitechconnect.elsevier.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...НовиниПатологияФизиологияОрганизацииАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника