Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Ново изследване потвърди, че стресът е заразен

Ново изследване потвърди, че стресът е заразен

Ново изследване потвърди, че стресът е заразен - изображение

Контактът с близки хора – приятели и роднини, които са подложени на стрес, променя мозъка по същия начин, както и реално преживеният стрес, показват нови изследвания.

Тези данни могат да хвърлят повече светлина по въпроса защо при един случай на посттравматично стресово разстройство в семейството, много често всички останали членове показват същите симптоми като този, който е преживял стреса пряко.

Специалистите определят посттравматичното стресово разстройство като преживяване, при което миналото подкопава основите на настоящето. Свързва се с преживяването отново и отново на травматично събитие като насилие, заплаха за живота, нараняване.

„Много изследвания до момента показват, че стресът може да бъде прехвърлен, нашето проучване допълва тази теза с нови констатации, а именно, че мозъкът се променя и от трансферирания стрес”, обяснява ръководителят на проучването д-р Тони-Лий Стърли от университета в Калгари, Канада. По думите му стресовите сигнали, които идват от нашите роднини и приятели, оказват сериозно влияние върху нашия мозък - подобно на реално преживян стрес. 

Екипът на д-р Стърли е изследвал този феномен при двойки мишки. В рамките на поредица от експерименти учените подлагали на различни фактори на напрежение единия гризач, а след това го връщали обратно при партньора му. След последвалите тестове на реакциите на различните мозъчни клетки е отчетено, че настъпилите промени при двете животни в двойката били идентични.

Учените обясняват, че по този начин функционира защитния еволюционен механизъм, който важи с пълна сила и за хората.

„Вече можем категорично да твърдим, че стресът е заразен. От друга страна обаче, по време на проучването, ние открихме още нещо интригуващо и то е, че ефектът от стреса може да бъде неутрализиран при социално взаимодействие, но само при женските. При тях негативното влияние, което стресът оказва на невроните, намалява с около 50% след контакт с екземпляри, които не са под напрежение или стрес”, обяснява д-р Стърли.

В световен мащаб стресът се нарежда сред основните причини за редица заболявания. Той нанася вреди на цялостното здравословно състояние, нарушава имунитета и пречи на ефективността. Не са редки случаите, в които хората дори не осъзнават, че са в състояние на стрес, защото той умело се скрива под други симптоми като сърцебиене, главоболие, задушаване от паника. Пиковете на стреса са в състояние напълно да блокират тялото и ума, затова е добре да се вземат мерки навреме.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаСпортСнимкиБотаникаЛеченияТестове