Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Ново изследване: Смартфоните вредят на когнитивните способности

Ново изследване: Смартфоните вредят на когнитивните способности

Ново изследване: Смартфоните вредят на когнитивните способности - изображение

Смартфоните и мобилните технологии като цяло се възприемат като гъвкави и мощни инструменти, които, когато се използват предпазливо, могат да увеличат човешкото познание. Все по-голяма популярност обаче набира твърдението на някои психолози, че прекомерното им използване може да има отрицателно и трайно въздействие върху способността на потребителите да мислят и помнят, да приемат и обработват информация, да фокусират вниманието си и да регулират емоциите си.

Според едно от последните изследвания, които проверяват тази теза, дори самото наличие на смартфон в стаята може да повлияе негативно на когнитивния капацитет на човек, независимо дали телефонът е включен или е на безшумен режим.

В два лабораторни експеримента близо 800 души са изпълнили задачи, предназначени за измерване на когнитивния капацитет. В първата задача участниците едновременно решават различни математически задачи и запаметяват непознати текстове, като целта е била да се проверят уменията на участниците да извършват различни изчисления, докато се занимават със сложна когнитивна задача. По време на втория тест на доброволците са показани изображения, формиращи непълен образ, като задачата им била да открият липсващата част, с която да финализират картината. Тази задача измерва "флуидната интелигентност" или способността на хората да разсъждават абстрактно и да разрешават нови проблеми. 

Преди изпълнението на задачите учените помолили доброволците да поставят телефоните (изключени или в безшумен режим) пред тях, но обърнати с дисплея надолу, да ги държат в джобовете или чантите си или да ги оставят в друга стая.

Ето и резултатите: хората, чиито телефони са били оставени в друга стая, са се справили блестящо, след тях по успеваемост се нареждат тези, чиито телефони са били прибрани в джобовете или чантите. На последно място са онези, чиито телефони са били поставени на бюрата.

Заключението е, че хората се справят най-зле, когато телефоните им са наблизо и най-добре, когато са в друга стая.

Според учените непрекъснатият контакт със смартфоните може да доведе до същите увреждания на когнитивния капацитет на индивидите, каквито причинява и липсата на сън.

"Колкото по-забележим е телефонът, толкова повече той намалява когнитивният капацитет на собственика си. Всъщност вие дори може да не мислите за него, но самият процес, при който си налагате да не разсъждавате за нещо, използва – често значителна - част от интелектуални ви ресурси", коментира водещият автор на изследването д-р Ейдриън Уорд.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: hbr.org
Снимка: pasadenanow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиБотаникаНовиниЛечения