Начало Психология Поведенческа психология Патология Патологично събирателство на животни: психологично обяснение за стереотипа "жената с котките"

Патологично събирателство на животни: психологично обяснение за стереотипа "жената с котките"

Патологично събирателство на животни: психологично обяснение за стереотипа "жената с котките" - изображение

Ако притежавате много котки, книги или обувки, е възможно да страдате от синдрома на патологичното събирателство. Също така е вероятно да сте напълно здрав човек, който просто има голяма и внушителна колекция от любими предмети или животни.

Патологичното събирателство оказва негативно влияние върху живота на индивида и хората от обкръжението му. Продължавайте да четете, за да разберете кои са причините за развитието на разстройството и какви са евентуалните методи за лечение.

Какво точно представлява патологичното събирателство?

Без значение дали даден човек е успял да придобие прекомерно количество животни или предмети, за да бъде диагностициран като страдащ от патологично събирателство, той трябва да показва силно нежелание към каквато и да била раздяла с тях.

Компулсивното поведение обикновено засяга не само събирача, а и членове на семейството му и приятелите му, тъй като разстройството води до финансови проблеми, емоционален дистрес и опасност за здравето.

В някои случаи страдащите от патологично събирателство осъзнават, че действията им са нерационални и нездравословни, но стресът от евентуалното разделяне с предметите (или котките) е прекалено голям, за да се опитат да се справят със ситуацията. Други събирачи не признават, че имат проблем. Обикновено безпорядъкът, причинен от компулсивното поведение, засилва тревожността или депресията, от която вече страда индивидът.

Колко котки са необходими, за да се превърне човек в "жената с котките"?

За да разберете каква е разликата между патологичното събирателство и колекционирането, просто си спомнете за често срещания стереотип за "жената с котките" (Cat Lady), според който жена (обикновено необвързана и на средна възраст) притежава много котки (повече от две или три) и води сравнително откъснат начин на живот. Това съответства ли на описанието за патологичен събирач на животни?

Доста хора отговарят на определението за "жената с котките", така че, за щастие, отговорът е не.

Както е случаят със стереотипната "жена с котки", патологичните събирачи на животни имат по-голям брой животни от средностатистическия човек. Както и при прочутата "жена с котките" събирачите са силно привързани към всяко четириного и не понасят мисълта от раздяла с мяукащите животни. За разлика от стереотипа обаче страдащите от разстройството не могат да полагат необходимите грижи за домашните си любимци, водещо до проблеми със здравето и хигиената.

Така че основната разлика между "жената с котките" и патологичния събирач на животни не се състои в броя на котките, а в това дали самият брой на мяукащите четириноги имат негативно влияние върху състоянието на човека и животните. Пример за "жена с котки", която не страда от патологично събирателство на животни, е канадка, която се грижи за 100 добре нахранени, кастрирани и ваксинирани мяукащи четириноги.

Защо хората започват да трупат вещи или животни?

Типичният патологичен събирач на животни има силна емоционална връзка с животните. Той или тя може да вярва, че домашните му/й любимци не биха оцелели, ако бъдат пуснати на свобода. Присъствието на животните добавя чувство за сигурност. Патологичните събирачи може да бъдат обвинени в проява на жестокост спрямо домашните си любимци, но лошите условия и липса на необходими грижи не са съзнателно причинени.

Това, което различава хората с разстройството от останалите, е комбинация от неврохимията и факторите на средата.

  • Увреждане на мозъка или необичайни нива на серотонин могат да доведат до подобно поведение.
  • При хората, отгледани в домакинства, където господства хаосът и безпорядъкът, има по-голяма вероятност от развитието на разстройството.
  • В случаите на патологично събирателство на животни поведението може да е причинено от проблеми с привързването, за които се смята, че са причинени от нездравословни отношения между родителите и децата. Страдащите от разстройството може да сформират по-силни връзки с животните отколкото с хората.

Патологичното събирателство е тясно свързано с обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР), като понякога дори се смята за подтип на ОКР.
Патологичните събирачи често срещат трудности в организиране и подреждането на дома си.

Много патологични събирачи събират предмети като начин да се справят с чувствата си на тревожност или последиците от някаква травма.

Симптоматика и диагноза

Симптомите на патологичното събирателство са сравнително лесно забележими. Освен огромния брой животни липсата на правилната или достатъчно храна и ветеринарни грижи, както и лошата хигиена представляват част от признаците на разстройството. Понякога страдащите хора може да не осъзнават, че не предоставят необходимите условия за домашните си любимци и не искат да се разделят с тях.

Същото се случва, когато хората патологично събират и други предмети като книги или обувки. Колекционерът обикновено поддържа добра организация сред скъпите си вещи, като понякога решава да се раздели с тях поради някаква причина. Патологичният събирач продължава да акумулира вещи, въпреки че в даден момент вече не може да се грижи за тях. Проблемното поведение често засяга и други аспекти на живота. Докато разхвърляният човек просто има нужда от помощ с подреждането, патологичният събирач изпитва силна тревожност, когато предметите му се местят.

Компулсивната нужда от акумулиране на вещи или животни не е толкова рядко срещано явления. Според експертите между 2% и 5% от навършилите пълнолетие страдат от разстройството. Психолозите официално добавиха патологичното събирателство едва в последното пето издание на "Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства" от 2013 г., така че описанието на симптомите на разстройството все още са обект на дебати. Според наръчника критериите необходими за диагноза са следните:

  • Продължителна трудност при разделянето с вещи без значение от стойността им
  • Натрупването на голям брой предмети, които превръщат дома или работното място в неподходящо за използване
  • Симптомите пречат на взаимоотношенията с останалите, работата или превръщат средата в опасна за здравето
  • Патологичното събирателство не е причинено от друго разстройството

Лечение

Ако вие или някой ваш познат страда от патологичното събирателство, съществуват редица лечения, които може да предприемете. Двата основни подхода за справяне с разстройството са терапията и приемът на медикаменти.

Събирачите, които страдат от тревожност, депресия или ОКР, може да реагират добре на медикаментозното лечение. Медикаментите обаче спомагат за контролиране на симптомите, а не самото разстройство, така че посещаването на терапевт е желателно.

За един незапознат със същността на проблема, най-лесното решение би било да изхвърли всички вещи, които е акумулирал патологичният събирач. Повечето експерти твърдят, че подобно действие не би помогнало, като най-вероятно само би влошило ситуацията. Вместо това най-често прилаганият метод е когнитивно-поведенческата терапия, която може да помогне на страдащия от патологично събирателство да осъзнае причината за компулсивното поведение, постепенно да се раздели с някои предмети, усвои умения за релаксация и по-успешни методи за справяне с притеснението и да придобие нови организационни умения. Груповата терапия също спомага за редуцирането на социалната тревожност, породена от срама от разстройството.

Редактор: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНаправления в медицинатаПсихологияНовиниПатологияВидеоНормативни актовеСпециалистиФизиологияЛеченияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиАлт. медицина