Начало Психология Социална психология За психологията Перфекционизмът на младите хора e сред основните причини за депресия и самоубийствени мисли

Перфекционизмът на младите хора e сред основните причини за депресия и самоубийствени мисли

Перфекционизмът на младите хора e сред основните причини за депресия и самоубийствени мисли  - изображение

Перфекционизмът сред младите хора по отношение на ума, тялото и кариерата расте все повече, показва ново изследване.

Съвременните студенти са много по-обсебени от мисълта, че трябва да бъдат съвършени, в сравнение със студентите отпреди 30 години, показват още резултатите от проучване, направено сред 41 641 души от САЩ, Канада и Великобритания. Според изследователите един от основните фактори за задълбочаване на тази тенденция е сравнението, което предоставят социалните медии.

"Меритокрацията поставя силната нужда младите хора да се стремят и постигат съвършенство – както в професионалния, така и в личния живот. Сравнявайки се с другите, тяхната самооценка винаги е губеща и в повечето случаи те не са доволни от себе си и от резултатите, които постигат. За съжаление тази тенденция може да има драматичен негативен ефект върху психичното здраве“, коментира ръководителят на изследването д-р Томас Къран.

Заедно с екипа си в рамките на проекта той проучва три типа перфекционизъм:

  • Самоориентиран – отразяващ вътрешния стремеж към съвършенство.
  • Социално предписан - стремежът към постигане на определен стандарт за съвършенство, наложен отвън.
  • Ориентиран към околните перфекционизъм - или прилагането на нереалистични стандарти за съвършенство към другите.

Типът перфекционизъм, нараснал значително в периода между 1989 – 2016 г., е "социално предписаният". Неговото ниво се е увеличило с 33 процента. Ориентираният към околните перфекционизъм е нараснал с 16 процента, а вътрешният – с 10 процента.

Според изследователите причината за това е нарастващата надпревара между младите хора, стремящи се да постигнат социалните стандарти за успех. С подобен натиск е много трудно да се поддържа добро психично здраве. Всъщност, според учените именно тук се крият и голяма част от причините за нарасналия брой на хората, страдащи от депресия, безпокойство и самоубийствени мисли.

Изследването е публикувано в списание „Психологически бюлетин“

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: elementsbehavioralhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиХранене при...Социални грижиЛеченияАлт. медицинаВидеоСпортТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания