Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Плацебо – психологически трик или лечение

Плацебо – психологически трик или лечение

Плацебо – психологически трик или лечение  - изображение

Плацебо (на латински значи "ще се моля") е лечение, което всъщност се прилага на хора, незнаещи, че липсва медикаментозно повлияване на организма. Фактическата липса на лекарство в хапчето, което пациента приема, може да произведе полезен ефект, защото предизвиква събуждане на оздравителните сили на мозъка над тялото ни. Умът вярва, че приема медикамент, който ще е полезен за здравето и това подпомага намаляване на симптомите - оздравителния процес. Изненадващо е, но е факт.

От древни времена е известно, че надеждата и очакването, изпитвани от пациентите, играят голяма роля в лечението. Най-малкото, ако те липсват, лечението не е ефективно. Плацебо ефектът е познат на повечето от хора, но част от нас отричат наличието му, което налага разглеждане на въпроса дали наистина съществува или е поредният здравен мит, носещ се в пространството и объркващ лечението на страдащите хора.

В Португалия е проведено изследване на Списание „Болка“, включващо 83 възрастни с хронични болки в гърба. Половината от тях са приемали само лекарствените продукти, предписани от лекуващите лекари, другата половина към медиканемтите са получили допълнително хапче, което няма лечебно съдържание — плацебо.

След три седмици групата с плацебо съобщава за значително намаление на болката и увреждането - 30% или повече, в сравнение с малкото или нулево подобрение на групата с обичайно лечение. За да са сигурни учените в резултатите, получени от експеримента, го продължават. На хората, които не са получили плацебо, е предоставена възможност да го приемат и когато го правят, получават подобно подобрение.
Болките в гърба и кръста са признати като изключително трудни за лечение. Конвенционалните клинични проучвания често установяват, че предписаните лечения  не са значително по-ефективни от плацебо, но имат повече странични ефекти.

Възникват въпроси като – защо просто не дадете на пациентите плацебо?

Първо, защото животът не е експеримент и етичните норми важат с пълни сили в него. Ако лекарите карат пациентите да вярват, че плацебо е истинско лекарство, това е измама. Даването открито на плацебо и обясняване какъв е ефектът от него, може да проработи, защото предлага начин за преодоляване етичния проблем, но за съжаление не гарантира нужната сигурност.
Трябва да вземем предвид, че проучванията на плацебо ефекта не са особено продължителни, така че резултатите не са проследени във времето. Освен това, португалското изследване е било обявено за „клинично проучване на ума и тялото“, така че има висока вероятност да е привлякло за участници хора, особено отворени за допълващи и алтернативни лечения.
Факт е, че научната общност прави по-задълбочени, обемни и дългосрочни проучвания, относно това как влияе плацебо ефекта, вдъхновени от данните, които показват, че отвореното плацебо (това, което е обяснено на пациента) може да бъде безопасно и ефективно допълнение към лечението на хроничната болка в гърба.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: berkeleywellness.com
Снимка: homesogood.com

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияИсторияПсихологияЗдравни съветиНовиниСнимкиИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлСпециалистиДиетиСпортГеографияАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицината