Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Подкрепата, която оказваме на другите, помага и на самите нас

Подкрепата, която оказваме на другите, помага и на самите нас

Подкрепата, която оказваме на другите, помага и на самите нас - изображение

Ново изследване доказа колко полезно е за психичното ни здраве да оказваме подкрепа на хората около нас.

Проучването с водещ автор д-р Тристен Инагаки е публикувано в Psychosomatic Medicine. То показва, че хората, които имат навик да оказват помощ на околните, имат по-слаба реакция към стреса и са много по-чувствителни към възнаграждаващи стимули.

В рамките на изследването доброволците били запитани дали в живота им имат човек, на когото могат да разчитат и дали те самите оказват помощ и подкрепа на близки, които имат нужда от тях.

Подобно на много други изследвания в тази област, и това доказва, че не само получаването, но и оказването на помощ, се свързва със значително по-малко отрицателни психосоциални резултати.

След сканиране на мозъка на доброволците учените откриват, че подкрепата, която оказваме на другите, ни носи изненадващи ползи.

Д-р Инагаки информира, че човек, който подкрепя и оказва помощ на хора в нужда, показва значително понижена реакция в областта на мозъка, свързана със стреса. От друга страна, подкрепящото поведение се свързва и с повече активност в областите, отговарящи за чувството за възнаграждение.

„Открихме, че помощта, която оказваме на другите, е полезна за нашето собствено здраве, защото понижава активността в областите на мозъка, които отговарят за реакцията срещу заплаха в стресови ситуации”, коментира още Инагаки и допълва, че подкрепата, която ние оказваме на другите, всъщност помага и на самите нас.

Учените продължават да изследват връзката между социалните връзки и психичното благополучие.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: cityofcrisfield.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиНовиниХранене при...СпортБотаникаЛеченияАлт. медицинаТестове