Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 2

Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 2

Помага ли алкохолът за преодоляване на тревожността - част 2 - изображение

Умерената употреба на алкохол често се счита за приемлива в много ситуации. Питието вечер, за да се отпуснете, или няколкото питиета на купон, обикновено не са проблем и дори могат да се считат за социално обичайни. Ако обаче страдате от паническо или друго тревожно разстройство, употребата на алкохол може да се превърне в проблем.

Редица изследвания в областта откриват силна връзка между тревожните разстройства и злоупотребата с алкохол. Според Американската асоциация за тревожност и депресия около 20% от хората със социално тревожно разстройство развиват различни зависимости.

Специалистите предупреждават, че при хората с тревожни разстройства рискът от злоупотреба с алкохол или наркотични вещества е значително по-висок в сравнение с тези, които не страдат от тревожно разстройство. От друга страна, проучвания са установили, че проблемът с пиенето е много по-разпространен при някои определени тревожни разстройства:

Генерализирано тревожно разстройство и паническо разстройство

Проучванията показват различна тенденция на употребата на алкохол при генерализирано тревожно разстройство и паническо разстройство. Проблемното пиене обикновено започва още с първите симптоми или малко след проявяването им. Това, според изследователите, може да показва, че някои от първоначалните тревожни и панически симптоми са свързани с консумацията на алкохол или че той по някакъв начин е осигурил механизъм за развитие на тези заболявания.

Злоупотребата с алкохол може да увеличи тревожността и паническите симптоми

Това, което започва като начин за справяне с тревожността, може бързо да има обратен ефект. Една от тежките последици (още преди развиването на зависимост) на подобно проблемно пиене на алкохол, идва след спирането му – иначе казано, настъпва сблъсък с махмурлука. Спирането на алкохола може да е съпроводено от следните симптоми:

 • силно безпокойство;
 • паническа атака;
 • гадене;
 • повръщане;
 • повишено кръвно налягане и сърдечна честота;
 • възбуда;
 • повишена телесна температура.

Тези симптоми могат да създадат цикъл от висока тревожност и повишен проблем с пиенето.

Колко е твърде много?

Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм определя като "рискови" следните количества:

- При жените: повече от три питиета* всеки ден или седем питиета седмично.
- При мъжете: повече от четири питиета всеки ден или 14 напитки седмично.

* Една напитка = една бира (4,5 процента алкохол), една чаша вино (12,9 процента алкохол).

Някои изследователи смятат, че хората с паническо разстройство или други психологически заболявания могат да имат по-нисък праг на алкохолен толеранс. Възможно е да сте "изложени на риск", дори ако консумирате алкохол в рамките на описаните по-горе ограничения.

Специалистите подчертават, че дори умерените количества алкохол могат да повлияят на настроението и нивото на безпокойство, затова имайте предвид следните предупредителни знаци, показващи риска от пристрастяване:

 • Пиете алкохол четири или повече пъти седмично.
 • Изпивате пет или повече питиета, съдържащи алкохол в един ден.
 • Не можете да спрете да пиете, след като сте започнали.
 • Нуждаете се от питие сутрин, за да стартирате деня си.
 • Чувствате се виновни след пиене.
 • Роднини, приятели, колеги или лекари изразяват загрижеността си и ви съветват да намалите консумацията на алкохол.

Потърсете помощ

Ако имате тревожно разстройство и злоупотребявате с алкохол, трябва да говорите с вашия лекар или терапевт. Има много ефективни лечения за двете заболявания, включително лекарства и текуща индивидуална и/или групова терапия. Въпреки че може да сте започнали употребата на алкохол като мярка за самолечение, е силно вероятно в дългосрочен план това да ви причини много повече стрес.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellmind.com
Снимка: irishmirror.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноРецептиЗдравни съветиИсторияЛеченияВидеоХрани и ястияСпортСнимкиХранене при...Алт. медицинаОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника