Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Предимството на хората, които лесно се смущават

Предимството на хората, които лесно се смущават

Предимството на хората, които лесно се смущават - изображение

Да се смущаваме в определени ситуации не е особено приятно, но според психолози има своите добри страни и те са свързани с това, че хората са по-склонни да ни се доверят, категорични са учени. 

Резултатите от новото изследване показват още, че човек, който по-лесно се засрамва, е по-склонен да бъде верен партньор.

Според водещия автор на проучването Роб Уилър смущението е емоционален знак за човек, на когото можем да се доверим и да поверим ценни ресурси.

„Смущението е част от социалната спойка, поощряваща сътрудничеството и доверието във всекидневието“, убеден е Уилър.

„Умереното ниво на смущение е белег за добродетелност. А данните от изследването ни показват, че смущението е нещо добро и в никакъв случай недостатък, който трябва да преборим. Естествено, става въпрос за нормалното ниво на смущение, а не за проблемите, засягащи хората, които изпитват социална тревожност”, коментира съавторът на изследването д-р Матю Файнберг:

Някои признаци на смущението са:

- поглед, сведен надолу;

- покриване с ръка на части от лицето;

- гримаси;

- усмивка.

От друга страна, ако трябва да бъдат сравнени смущението и срамът, хората, които изпитват срам, най-често покриват цялото си лице.

В рамките на изследването са били заснети 60 доброволци докато споделят спомени за преживени неудобни моменти. Сред тях са:

- Метеоризъм на обществено място.

- Да помислиш, че една жена е бременна, а тя е просто пълничка.

- Да дадеш пари на човек, мислейки, че е просяк, а той не е.

Изследователите са анализирали информацията от клиповете и са открили, че хората, които се смущават по-лесно, са много по-щедри към околните.

В техния последен експеримент доброволците трябвало да оценяват актьор, който изиграва, че получава отличен резултат на тест. Една от групите гледа вариант, в който той е смутен от своя успех, а другата гледа вариант, в която той изразява само своето задоволство.

В крайна сметка се оказало, че именно групата, станала свидетел на смущението му, е била по-склонна да му гласува доверие.

„Хората имат желание да се свържат с такива, които лесно се смущават, с подобна компания човек се чувства много комфортно и сигурно”, обобщават изследователите.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: Natural-HomeRemedies

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитно