Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Предлагат нов подход за засилване на самоконтрола

Предлагат нов подход за засилване на самоконтрола

Предлагат нов подход за засилване на самоконтрола - изображение

Начинът, по който се представят последствията от взети решения и направени избори, може да помогне на хората да се контролират по-добре, показва ново изследване.

Новият подход може да се прилага в ситуации, в които ползите от самоконтрола не се проявяват веднага – такива са физическите упражнения, диетите, въздържание от алкохол и наркотици и други.

Според Еран Маген, психолог от Университета на Пенсилвания, силата на волята може да се окаже решаващ фактор в отказа от малки награди за сметка на по-значителни след по-големи постижения, но само ако бъде променен начинът, по който се представят изборите и последиците от тях.

"Можем да помогнем изключително много на хората да вземат по-добри решения, да правят по-разумни избори и да упражняват повече сдържаността си, без дори да се налага да хабят твърде много от силата на волята си", обяснява психологът.

По думите за тази цел е необходимо само изборът да бъде представен по различен начин. Например, трябва да се поставя акцент не само върху ползите сега и после, но и върху негативните страни на избора – може би ще се чувствате зле сега, но това ще доведе до хубаво чувство в бъдеще.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: LifeScience
Снимка: Day Styles

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология