Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Преодолейте страха с няколко малки трика

Преодолейте страха с няколко малки трика

Преодолейте страха с няколко малки трика - изображение

Хората не са създадени безстрашни. За това си има логична причина, природата се е постарала да ни вгради система за самозащита от наранявания, която да работи безотказно и да ни пази от това да не си докараме повреда, понижаваща функционалността ни като система.

Мъдрите хора са казали, че „смелостта не е отсъствие на страх, а действие въпреки него“, но ние ще ви представим няколко ефективни трика, за да намалее уплахът и да се увеличи храбростта ви.

Спомнете си, че страхът не е факт, а чувство и вие го управлявате, а не той вас

Успеете ли веднъж да надмогнете поне една боязън, ще откриете, че тя остава в миналото и няма от какво всъщност да се притеснявате. Оставете мисълта, че страхът е само и единствено част от миналото ви, да се задържи, разгледайте я внимателно и я подкрепете. Начинът, по който мозъкът ви работи, ще ви осигури намаляване на тревогата и увеличаване на увереността. Всичко това ще се случи благодарение на рационализацията (даване на обяснение и подсилване на идеи), която ще използвате, за да задържите полезната идея за своята промяна.

Запитайте се „кой искам да бъда“

Мигновените решения, които личността взима, винаги се основават на това какво обича, но важна роля има и това, от което се страхува. За да постигне личността онова, което наистина иска в живота си, не трябва да мисли само за това, което е близко до сърцето й, а и за нещото, което я отдалечава от него. Най-лесният начин е да съставите списък с любимите и страшните неща в живота си и да оцените как ще се развивате в бъдеще. Щом веднъж вземете тези решения, всеки път, когато усетите, че развитието ви е спряно от самите вас, просто се постарайте да си спомните каква е целта ви и какви са движещите ви мотиви — нещата, които обичате.

Вашият страх е мечта за някой друг

Дейностите сами по себе си са неутрални – само вие можете да решите какъв вкус имат за вас.

Използвайте въображението си

Как се държат хората, които не изпитват вашия страх, какво мислят? Помислете над това и действайте по същия начин, и неусетно ще преминете в друг режим на работа. Ще се почувствате много по-различно, ако опитате.

Повтаряйте си положителни фрази

Повечето хора споделят с приятелите си „Няма начин да направя това. Всички са по-добри от мен, така че няма смисъл въобще да пробвам, нали?“ Първият ни съвет е да добавите още един слушател в списъка си — самите вие. Втората и по-важна част е да прекратите думите на оплакване – те валидират неприятните чувства и утежняват положението. Започнете да намирате и обмисляте хубавите страни на действията, които ви плашат, така мотивацията и смелостта ви ще пораснат.

Отбелязвайте успехите си

Празнувайте всеки малък успех, награждавайте се, дори включете и другиго, така постижението ще ви донесе гордост и тя ще подобри шансовете ви за следващи поводи за празнуване.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologies.co.uk
Снимка: themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияБотаника