Начало Психология Социална психология Групова динамика Приемете хората такива, каквито са

Приемете хората такива, каквито са

Приемете хората такива, каквито са - изображение

Всички харесват личностите, приемащи околните каквито са, защото те не ги оценяват или критикуват. Харесват ги, защото знаят какви са границите им и, че не всичко, което блести е злато, че всеки има положителни качества и те трябва да бъдат признати. Това е едно от малкото неща със смисъл в света, изпълнен с несъвършенства. Ние всички заслужаваме обич и приемане. Разбирането на това и прилагането му ни прави по-добри хора, не само в очите на другите, но и в нашите собствени. Ако сме способни да разберем значението на чуждото поведение и да признаем положителните качества на хората, ще отворим пътя на положителната светлина в нашия живот.

Нека спрем да наричаме хората „токсични“

Все повече специалисти надигат глас срещу налагащото се определение „токсичен“, отнесено към хора, които просто се справят трудно. Въпреки че това е ясен, лесен и универсален начин да опишем това, което те могат да ни причинят, е добре да помислим внимателно за начина, по който категоризираме хората.

Трябва да помислим – токсични хора всъщност не съществуват, има само хора с проблеми. Тези проблеми могат да навредят повече или по-малко на самите нас, но не е редно да им слагаме определения. Това затруднява съжителстването с тях и утежнява допълнително положението, в което се намират.
Първият човек, повлиян от идеята за токсични хора, е този, който използва термина. Защо? Тъй като токсичният човек може да е наш близък, част от семейството, дете или приятел.

Отхвърляйки токсичните хора, ние просто отказваме да приемем тяхната същност. „Токсичната/нетоксична“ двойственост може да е опасна, защото предполага, че някои хора са лоши, а всички останали са техни жертви. Това възпрепятства истинското отговорно, ясно и състрадателно взаимодействие, каквото е редно да поддържаме дори с хората, които имат проблеми. Подобно отношение води до безцелно избягване, и ни блъска в същите стени, които се стараем да избегнем при общуването си.

Всички имаме вътрешни борби и лоши страни – всички сме хора

Човешките същества не са приемливи, нито неприемливи. Ние сме просто хора, вървящи в комплект с неизменната сложност на този си произход. Всички сме „приемливи“, доколкото се стремим да култивираме успехи, вместо да заклеймяваме другите заради техните недостатъци.

Вместо да осъждаме проблемите на други хора или нашите собствени, може би трябва да започнем някаква промяна, като се научим да идентифицираме и разбираме техните борби, както и да определеим съответните граници и действия.

В крайна сметка човек е по-добър, ако приема останалите такива, каквито са, показва съпричастност и подава ръка, вместо да се изживява като вечно ощетена и изплашена жертва. Всички знаем какво е да изпитаме завист и колко разрушителна може да бъде тя. Но всички ли трябва да се сравняваме с околните и да изпитваме радост и утеха, че те грешат и имат проблеми, докато ние се справяме?

Да, понякога се чувстваме така, но не можем да се оставим постоянно да се носим по вълната на усещания, противоречащи на нашите собствени ценности.

Очевидно е, че в даден момент от живота си всички ставаме обект на завист, но това може да се окаже причина за страданието на някой друг, особено когато онези, които се сравняват с нас, са близки хора, нуждаещи се от помощ, за да се справят с проблемите си.

Ние самите не харесваме особено хора, които не са склонни да са помагат и не приемат останалите. Но когато ги отхвърляме, просто се превръщаме в нещото, което осъждаме. Каква ирония на съдбата!

Да се защитаваме от хората с проблеми (като им слагаме етикети и ги отхвърляме) ни показва в не особено благоприятната светлина. Ако ги приемаме, каквито са и понякога им помагаме, без да си позволяваме да ги съдим и критикуваме (дори на ум), ще спрем да сме това, което не харесваме у останалите. По-голямата част от мрака ще изчезне и ще можем да оценим красотата на всичко около нас.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: psychologies.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИстория