Начало Психология Поведенческа психология Патология Различните общества произвеждат различни психопати

Различните общества произвеждат различни психопати

Различните общества произвеждат различни психопати - изображение

Какво си представяте, когато ви кажат, че някой е психопат? Може би усмихнатия Ханибал Лектър, надвесен над разумното си блюдо?

За да се разкрие повече за профила на „психопатите“, е проведено проучване, в което са разгледани случаите на над 5 500 психопати от САЩ и около 2 000 от Холандия, които са разделени според основните им симптоми. Резултатите могат да говорят за тенденция, отнасяща се и до други държави и общества, като имат важна роля в анализа на отклонението.
Най-важната особеност на психопатите в САЩ изглежда е липсата на емпатия и неспособността да се достигне до такава, докато най-отличителната характеристика на психопатите в Холандия е тяхната безотговорност и паразитен начин на живот.

Статия, публикувана в Journal of Abnormal Psychology, през януари, анализира нивото на психопатия сред хората в двете държави, склонили да дадат достъп до подобна информация. Значителен брой от всеки сондаж отговаря на критериите за клиничен психопат в съответствие с контролния списък за психопатия.
В този списък има 20 въпроса и четири широки области, оценяващи афективните характеристики на човека (липса на съпричастност, безгрижие, плитки емоционални преживявания и липса на страх), междуличностни проблеми (като изолация, манипулиране на другите, и патологично лъгане), нездрав стил на живот (безотговорно поведение, лош поведенчески контрол) и антисоциално поведение (поведенчески проблеми в детството и престъпно поведение).

Изследователите, ръководени от Бруно Вершуере, професор по съдебна психология в Университета в Амстердам, използват мрежов анализ, за да определят кои характеристики са най-често срещани. Те установяват, че безсърдечността/липсата на съпричастност е основната характеристика и в двата модела в САЩ. В холандската извадка обаче, централно място заемат "безотговорността" и "паразитният начин на живот". Междувременно "плитките емоционални преживявания" са една от най-периферните характеристики в холандското изследване, но далеч по-централни за американските психопати.

Възможно е оценките по стандартните скали да се правят по различен начин във всяка страна. Но резултатите свидетелстват, че американските психопати просто са различни от тези в Холандия. Макар че това може да звучи неправдоподобно, културната обстановка оформя както поведението, така и концепциите за психични заболявания. Симптомите на психичното заболяване се променят в зависимост от времето и географията – например, през последните десетилетия симптомите на анорексия в Хонконг са различни, тъй като се е разпространила западната представа за болестта.

Така може да се окаже, че характерните особености на психопатите във всяка страна варират значително. в допълнение към това трябва да се разкрият ключовите характеристики на психопатията в световен мащаб и според авторите, да се реши "неразрешения въпрос за това какво е психопатията".

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: qz.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЛюбопитно