Начало Психология Поведенческа психология Патология Сексуалният тормоз: 4 психологични черти на насилниците

Сексуалният тормоз: 4 психологични черти на насилниците

Сексуалният тормоз: 4 психологични черти на насилниците - изображение

През последните месеци чуваме често истории за сексуален тормоз и ужасяващите последици от него върху жертвите – било то мъже или жени. Освен обаче хилядите статии, състоящи се от извиненията на извършителите, рядко разбираме какво ги е подтикнало да извършат непристойните действия. А всички ние си задаваме въпросите:

Какво всъщност са си мислили? Как може да не са осъзнали, че вършат нещо неправилно?

Преди да анализираме психологичните черти на извършители на сексуален тормоз, първо ще дефинираме сексуален тормоз.

Съществува широкоразпространен мит, че сексуалният тормоз е малко по-лека версия на сексуалното насилие. Но това не е достатъчно изчерпателно обяснение.

Сексуалният тормоз е обвързан с йерархичната структура в работната среда и възможностите за напредване в кариерен план. Извършителят на злодеянието държи в ръцете си ключа към успеха и провала, което поставя жертвата в невъзможна позиция: или се подчинява на висшестоящия и изтърпява тормоза, или се противопоставя и бива наказан/а. Тази безнадеждна ситуация представлява жестока комбинация от власт, контрол и заплашване.

Поради това сексуалният тормоз може да включва унизителни коментари, настоявания за сексуални услуги, нежелани сексуални опити за сближаване, като може също така да включва и сексуално насилие (което представлява всеки принудителен сексуален акт, в който човек участва против волята си, като към това се прибавя и сексуалното докосване).

Сексуалният тормоз се различава от нежеланото сексуално внимание, което се свързва с неприятни свалки и коментари, чиято основна цел обаче не е да унижат или сплашат получателя. Сетете се за неловки реплики като "Не съм от тук. Ще ме упътиш ли към апартамента си" от мъжа на бара - това е случай на нежелано сексуално внимание, но ако подобни думи излизат от устата на шефа ви, то тогава е сексуален тормоз.

Важно е да се отбележи, че невинаги жените са жертвите, а мъжете извършителите, въпреки че това е разпределението на ролите в по-голямата част от случаите. През 2016 г. американска агенция, която отговаря за законите, свързани с дискриминацията на работното място, съобщава, че от близо 13,000 обвинения в сексуален тормоз около 83% от тях са подадени от жени.

Така че кои са тези шефове, които проявяват недопустимо държание спрямо подчинените си?

Според практикуващия клиничен психолог д-р Елън Хендриксен повечето извършители притежават сходни личностни черти, които ги карат да смятат, че действията им са приемливи.

Отличителна черта №1: Тъмната триада

Тъмната триада съдържа в себе си три личностни черти – нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм. Със сигурност преди сте чували са първите две – нарцисизмът представлява грандиозните представи за собствените си възможности, комбинирано с липсата на съчувствие и силна нужда от възхищение от страна на останалите. Нарцисистите не се интересуват от това дали ги харесвате – те изпитват нужда другите да ги възприемат като могъщи и внушителни. Индивидите, притежаващи тази отличителна черта, може да обосноват сексуалния тормоз като сексуално преживяване, което по право им се "полага". Те просто не могат да проумеят, че някой може да не ги харесва по този начин.

Психопатията се корени в две основни неща: надмощие и агресивна импулсивност. С други думи, психопатите са смели и манипулативни експлоататори. Те може да не изпитват емпатия, но са доста добри в имитацията на загриженост и съчувствие. Психопатите извършват сексуален тормоз просто защото искат. Ако пред тях се открие възможност (или те сами я създадат), те няма да се поколебаят дори за секунда.

Третият аспект на тъмната триада е макиавелизмът, който представлява ентусиазъм към най-различни форми на експлоатация, измама и манипулация, комбинирани с липса на внимание спрямо чувствата на останалите и значителна доза грандиозност.

Проучване на повече от 2,000 участници открива, че тъмната триада е свързана със склонността към сексуален тормоз.

Отличителна черта №2: Морално разграничаване

Моралното разграничаване е начин, по който някои хора оправдават корумпираните си действия. То представлява когнитивен процес, с помощта на който индивидите създават своята собствена версия на реалността, където моралните принципи не се отнасят за тях.

Често нашето поведение рефлектира ценностната ни система, но понякога чрез прилагането на морално разграничаване ние променяме дефинициите си за добро и лошо, за да оправдаем действията си.

Сега ще ви дадем няколко примера как този когнитивен процес може да се използва от извършителите на сексуален тормоз.

  • Първата стъпка включва оправданието или представянето на тормоза като допустим. Само си спомнете за думите на Харви Уайнстийн: "Аз достигнах зрялост през 60-те и 70-те години, когато правилата за поведение на работното място бяха други."
  • Следва смекченото преименуване на сексуалния тормоз като определението на Бил Козби за престъпните си действия просто като рандеву.
  • Третата стъпка се състои в преместване на вината и отговорността към неща, които са извън контрола на извършителя – според Уайнстийн поведението му е продукт на културата от 60-те години.
  • Най-накрая следва дехуманизацията на жертвата, която включва обвиняване на потърпевшия за случилото се. Към тази фаза могат да бъдат добавени всякакви коментари от сорта на: "Тя си е виновна сама. Защо е носила къса пола?".
  • Крайният резултат е, че извършителите спят спокойно през нощта, защото са оправдали своите постъпки чрез прилагането на морално разграничаване.
Отличителна черта №3: Работа в доминирана от мъже сфера

Сексуалният тормоз е често срещан при традиционно мъжките професии като военната служба, полицията, хирургията и от сравнително скоро време високите технологии и най-важните позиции в шоубизнеса.

Изследване от 1989-а показва, че това явление не е никак ново. Близо 100 жени, работещи във фабрика като машинистки (позиция, доминирана от мъже), много по-чести се оплакват от сексуален тормоз отколкото жените, които работят на поточната линия (позиция с приблизително еднакъв процент на работници от двата пола).

Отличителна черта №4: Враждебно отношение към жените

Според някои хора индивидите, които извършват сексуален тормоз, са объркани и желаят да установят връзка, но просто не притежават уменията да го направят по подходящ начин.

Проучване от 2012 г., проведено от учени от Университета Бийлефелд в Германия, се опитва да открие дали наистина става въпрос за недоразумение или умишлено поведение. Изследователите назовават първото с термина ориентация към краткотрайни връзки, докато второто те наричат враждебен сексизъм, който не служи като тактика за намиране на сексуален партньор, а като метод за сплашване на жените.

В същността си експериментът представлява следното: учените молят 100 хетеросексуални мъже (студенти в университет) да проведат редица онлайн разговори с Джулия (атрактивна 23-годишна жена). При всяка обмяна на реплики участниците имат правото да избират между три различни предварително подготвени съобщения, които да пратят на Джулия.

На мъжете също така е казано, че самият експеримент представлява тест за проверка на паметта, като Джулия ще бъде питана за съдържанието на разговора след това. Учените също така споделят пред участниците, че предишни проучвания са открили значителна разлика между половете в изпълнението на когнитивни задачи, като по този начин изследователите създават състезателна атмосфера.

Преди всяко съобщение мъжете избират между шега, коментар или неутрално изявление. Някои от евентуалните реплики включват възможности за проява на тормоз от страна на участниците. Например понякога шегата е сексистка: "Каква е разликата между жена в менструация и терорист? С терориста може да преговаряш." Също така са добавени и някои неловки свалки като: "Ти си шоколад, а аз обичам сладкото." Разбира се, на участниците са предоставени и неутрални изявления като: "Звучиш като оптимистичен човек." Всеки един от мъжете избира коя реплика да изпрати, като повтаря това за 20 различни случая.

Резултатите показват, че изборът да изпратят неумелите свалки е пряко свързано с ориентацията към краткотрайни връзки. Мъжете, които по-често са изпращали на Джулия подобни реплики, са по-склонни да се съгласят с изказвания като "Секс без любов е окей за мен" или "Бих обмислил секса с непознат, ако е безопасен и тя е атрактивна."

Участниците, които проявяват склонност към сексистките шеги, също имат високи резултати на теста за ориентация към краткотрайните връзки, но и на теста за враждебен сексизъм, съгласявайки се с твърдения като "Жените се обиждат прекалено лесно" и "Светът би бил по-добро място, ако жените подкрепяха мъжете повече и ги критикуваха по-малко."

С други думи, сексуалните мотиви са пряко свързани с нежеланото внимание, но враждебните мотиви корелират както с неканеното внимание, така и с тормоза.

Ако не сте сигурни дали коментарите ви са сексистки или просто шеги, си задайте въпроса дали бихте ги казали на друг мъж. Това представлява добър тест за изявления, които биха определени от някои хора като безобидни думи или комплимент. Например, супервайзърът ви не би казал на свой колега, че трябва да се усмихва повече, или че смята тялото му за атрактивно.

За да обобщим: сексуалният тормоз представлява готовност за експлоатация или манипулация, като начин за постигане на власт над някого. Също така подобно поведение индикира проява на безсърдечност към жертвата. За щастие, цялото внимание, което се дава на жертвите на сексуален тормоз, ще допринесе за намаляването и евентуалното изчезване на неприемливата практика.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСоциални грижиИсторияНаправления в медицинатаПатологияНовиниСпециалистиНормативни актовеФизиологияЛечения