Начало Психология Поведенческа психология Патология Симптоми на депресия при мъжете – част 1

Симптоми на депресия при мъжете – част 1

Симптоми на депресия при мъжете – част 1 - изображение

Като клинично заболяване за първи път депресията е квалифицирана в началото на 20-и век. Дотогава тя е наричана меланхолия – в някои случаи лека, а в други – тежка. Терминът "депресия" идва от латинската дума "depressio", която означава потискане - буквално на всички желания и нужди. Според статистиката всеки втори човек в света може да страда от депресия в даден момент от живота си.

Депресията е заболяване, включващо не само ума или мозъка, но и цялото тяло, защото отразява начина, по който човек функционира – хранене, сън, социален живот, и по който се чувства. Депресията не е нормално (или преходно) състояние на ума. Тя не е знак за слабохарактерност, не е състояние, от което можем да излезем, ако "се вземем в ръце". Напълно погрешно е схващането, че тя "ще мине", "когато се успокоим" и "стъпим здраво на земята". Депресията надхвърля нормалното страдание и дистреса. Симптомите й могат да продължат месеци и дори години, без да бъдат разпознати и съответно – състоянието да остане без адекватно лечение.

В общество, което очаква мъжете да крият чувствата си и да бъдат "силни", може да е трудно да се открие и диагностицира депресията при мъжете. Много хора смятат, че хроничната тъга и депресия засягат само жените. Има предположение, че депресията е признак на слабост и много хора погрешно свързват слабостта с женския пол. Депресията при мъжете е често срещана, но се диагностицира трудно.

Дори и днес, с всичко, което знаем за психологията и психичното здраве, хората с депресия все още са заклеймени от обществото. Следователно, те търсят начини да скрият или отрекат тъгата си. Това може да е и една от причините, поради които мъжете се разболяват по-често от жените, рискът от самоубийство е по-висок, а продължителност на живота – по-ниска.

Тези предположения и стереотипи означават, че депресията се проявява по различни начини у мъжете, поради което е трудно да се открие и диагностицира. Често пациентите дори не осъзнават, че са депресирани.

Признаци на депресия при мъжете

Отрицателен образ за себе си

Мъжете, страдащи от депресия, са склонни да бъдат твърде самокритични, плахи, несигурни и съмняващи се в способностите и качествата си, поради което лесно се провалят във важни ситуации. Това засилва чувството им за неадекватност и вина, срива напълно самочувствието им и ги кара да се чувстват разочаровани и безполезни.

От друга страна, мъжете считат себе си за по-автономни от жените. Те се нуждаят от независимост, самоувереност и вяра в собствената си ценност (Hankin, 2010; Liu and Alloy, 2010). Когато са депресирани обаче, тези стандарти и изисквания са разколебани. Въпреки че искат да бъдат и да действат по определен начин, те се чувстват неспособни да постигнат това и в крайна сметка се провалят. В резултат се засилват чувството за вина и самокритичност.

Чувство на празнота и необичайно поведение

Мъжете с депресия страдат от чувство на празнота, което означава, че живеят с постоянното чувство, че нещо им липсва. То, от своя страна, е придружено от дълбоко чувство на загуба, което те се опитват да скрият от всички останали.

Мъжете с депресия са емоционално нестабилни и това неизбежно се отразява на поведението им. За съжаление, усещането, че не успяват да държат ситуацията под контрол, ги кара да се чувстват още по-безпомощни. Това е порочен кръг.

Някои симптоми на депресия, като апатия, ниско самочувствие и тъга, са напълно независими от пола.

Повишена социална, сексуална или трудова дейност

Друг важен симптом на депресия при мъжете е склонността им да бягат от действителността. Знаци за това са работохолизма, честите купони, поддържане на повърхностни отношения и случайни връзки. Заетото всекидневие ги предпазва от сблъсък с истинските им проблеми и съсредоточаване върху мислите им.

Според психологически изследвания тази склонност за бягство от реалността чрез натоварен график и активен социален живот има две цели:

Когнитивна - за да се избегне дългият списък от притеснения и тревоги.

Емоционална – за да се намали чувството за празнота, което причинява депресията.


Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлХранене при...Социални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника