Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Скучайте: вашият мозък ще ви благодари за това

Скучайте: вашият мозък ще ви благодари за това

Скучайте: вашият мозък ще ви благодари за това - изображение

Не е вярно, че трябва да се борите със скуката, използвайки единствено външни стимули. Възможно е да се справите с нея, оставайки насаме и в тишина. Всъщност, това е умение, което можете да овладеете. То може да увеличи творческия ви капацитет.

Според Гилермо Фунес, професор по психология в университета „Карлос III“, „скуката води до творчество. Тя пропуква рутината и може да създаде нещо ново”. Когато се почувствате отегчени, започвате да мислите за нови неща. По някакъв начин скуката засилва въображението и творчеството ви.

Проучване на Университета в Централен Ланкашър твърди, че скучните дейности, като ходенето по срещи, могат да доведат до повече творчество. В същото време други дейности, като писане, могат да намалят ефектите й. Ако вземем предвид тези резултати, то може би от време на време трябва да скучаем.

"Скуката. Това е болестта на щастливите хора. Нещастните никога не скучаят, защото имат твърде много работа.” — А. Дюфрен

Ако скуката е толкова чудесна, защо сме склонни да се чувстваме зле, когато я изпитваме?

Защо веднага търсим нещо, което да правим, когато ни е скучно? Какво стои зад неспособността ни да толерираме това състояние? Отвъд отрицателния етикет, който е получила, скуката може да се тълкува като признак на живот, изпразнен от съдържание. Тя също така ни напомня, че не правим нищо полезно.

В нашия свръхтехнологичен и свръхстимулиран живот скуката е оскъдна стока и едновременно с това разпространена болест. Когато сме отегчени, веднага се обръщаме към външни ресурси като телевизията или технологиите, за да ни измъкнат от нея. Не знаем как да се наслаждаваме на свободното си време. Първият ни приоритет е да бъдем заети.

Това не означава, че трябва да прекарваме по-голямата част от деня си в скука. По-скоро означава, че да се вслушването в себе си, за да открием онова, което искаме да скрием с дейност, може да ни бъде от помощ по определен начин.

От друга страна, излишъкът от социални стимули често ни кара да чувстваме фалшива скука. Може би просто не знаем как да се наслаждаваме на простичките неща. През повечето време скучаем не защото нямаме какво да правим, а защото стимулите не са достатъчно задоволителни.

За да се борим с дискомфорта, който ни причинява скуката, трябва да осъзнаем защо скучаем. Когато изпаднете в такова състояние, наблюдавайте какво се случва.

Да бъдем отегчени в точния момент е знак за интелигентност

Полезна ли е скуката за нас? Както с всичко останало, твърде многото скука е вредна. Както видяхме, тя стимулира творчеството. Когато сме в това състояние, търсим начини да се забавляваме. Ровенето из социалните медии и електронните устройства няма да ни помогне да развием особена креативност. От друга страна, когато не правим това, въображението и изобретателността влизат в играта и можем да създадем цял свят от възможности.

В допълнение, прекомерната скука може да ни накара да консумираме повече алкохол и да пушим повече; може да ни накара да развием по-екстремистко мислене. Фактът, че всеки ден се отегчаваме, подсказва, че скуката трябва да служи на определена цел. Това твърди Хедър Ленч, професор в Тексаския университет в A&M. В крайна сметка емоции като страх могат да ни помогнат да избегняваме опасността. Тъгата може да ни помогне да избягвате определени грешки в бъдеще. Какво прави скуката?

Хедър Ленч подозира, че тя стои зад една от най-важните ни характеристики: любопитството. Скуката ни помага да избегнем попадането в една и съща рутина. То ни насърчава да си поставяме нови цели и да изследваме нови територии или идеи. Скучайте. Вашият мозък ще ви благодари за това.

"Скуката е вреден плевел, но и подправка за храносмилането." — Гьоте

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: CBC.ca

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитно