Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Слушането на собствения глас ни помага да разберем как се чувстваме

Слушането на собствения глас ни помага да разберем как се чувстваме

Слушането на собствения глас ни помага да разберем как се чувстваме - изображение

Ново изследване, публикувано в научното издание PNAS, установи, че за да разберат как се чувстват, хората се вслушват в собствения си глас, поне отчасти.

Учените са стигнали до извода, че именно слушането на собствения ни глас ни помага да разберем как се чувстваме. Причината е, че ние възприемаме сигналите от това, което чуваме в гласа си и това на свой ред оказва влияние за емоционалното ни състояние.

Изследователите коментират, че ако се опитаме да променим начина, по който звучи собственият ни глас, това може да подобри състоянието ни и да намали тревожността ни.

В цитираното проучване доброволците трябвало да слушат собствения си глас, но с малки промени в тона – изследователите добавяли щастливи нотки или не правили никакви изменения, но участниците в експеримента не знаели това.

Учените обобщават, че до известна степен хората използват именно собствения си глас като ориентир за това как се чувстват.

Един от авторите на изследването - д-р Петер Йохансон, коментира, че тази връзка - между преживяването и изразяването на емоциите, е обект на дългогодишни спорове в областта на психологията. По думите му резултатите от изследването са първото доказателство за ефекта, който има директната обратна връзка върху емоционалното преживяване в областта на слуха.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: Net.hr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиСнимкиФизиологияСоциални грижиАнкетиСпортБотаника