Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Учени откриха: Можем да се освободим от лошите навици чрез внушения по време на сън

Учени откриха: Можем да се освободим от лошите навици чрез внушения по време на сън

Учени откриха: Можем да се освободим от лошите навици чрез внушения по време на сън - изображение

Екип от изследователи стигна до странното за научните среди заключение, че можем да се освободим от предразсъдъците и лошите си навици чрез внушения по време на сън.

Експериментите показват, че внушенията могат да модифицират нежелани подсъзнателни усещания, а резултатите са налице в продължение на една седмица.

В изследването, публикувано в научното списание „Science”, са включени и данни от друг проект – „Project Implicit”, разработен от учени от „Харвард”.

Според изследователите това откритие би донесло ползи в изключително много ситуации, но е от голямо значение при подобни процедури да се спазва медицинската етика.

Ето какво обяснява водещият автор на изследването Кен Палър:

„Проектът ни има за цел да установи какви са тенденциите на скритите предразсъдъци на хора от различни региони на света. Стигнахме до доста неприятни изводи, които обаче не ни изненадаха: например, 80% от хората имат предубеждения към възрастните.”

Кен Палър допълва, че в рамките на проекта са тествани различни теми като възраст, пол, раса, религиозна принадлежност…

По време на експеримента екипа от университета Илинойс предоставя на участниците снимки с надписи. Характерно за надписите е, че са противоположни по смисъл на стереотипите, които учените вече са установили, например върху снимката на жена са изписани думи, свързани с инженерство, математика – тоест, области от науката, които масово се асоциират с мъже. Като допълнение към това учените прилагат и звукова терапия. В следващия етап участниците трябвало още веднъж да попълнят теста, като резултатите от него показали лек спад на нивото на предубеденост. След теста последвала 90-минутна дрямка, като през тази фаза, без знанието на доброволците, учените отново пуснали същите звуци. В края на експеримента екипът открива, че нивото на предразсъдъците се е понижило с 56 процента! Тези резултати се запазили една седмица.

„Това е вид „реактивиране на насочената памет”, тъй като чрез звуците, които пускаме по време на съня, значително по-добре се усвоява получената информацията”, обяснява Кен Палър.

Той допълва, че откритието може да послужи в много терапии и да помогне например при отказване на цигарите, подобряване на хранителния режим и т.н. Въпреки това учените са категорични, че подобен вид терапия трябва да се прилага с особено голямо внимание и съобразно медицинската етика.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: nytimes.com
Снимка: tinhdausachanh.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортЛечения