Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Хората с високи нива на тревожност виждат света по различен начин

Хората с високи нива на тревожност виждат света по различен начин

Хората с високи нива на тревожност виждат света по различен начин - изображение

Хората, които изпитват високи нива на тревожност, виждат света по различен начин, установи ново изследване. Когато са разтревожени, те се затрудняват да различават неща, които са напълно реални, от такива, които са плод на притесненията и въображението им.

При хора с високи нива на тревожност се наблюдава тенденция да генерализират своя емоционален отговор на ситуации, които сами по себе си не са тревожни, нито провокиращи. Това обяснява и защо някои хора са по-склонни да изпитват тревожност от други.

Тревожността е психично състояние, при което се активират защитни реакции. Характерни за нея са емоционалното напрежение, очакването на нещо лошо да се случи. Много често състоянието е придружено и от физически усещания, описвани като "топка в стомаха“, "буца в гърлото“. Специалистите разделят тревожността на три вида: генерализирана, която се отнася за безпричинното безпокойство; социална тревожност, в чиято основа стои най-често страхът от критика и отхвърляне, което води и до избягване на социални контакти; посттравматично разстройство, което е вследствие на животозастрашаващо преживяване или събитие в живота с тежки последствия за индивида.

Според психолозите, направили изследването, то ясно показва, че при хората с тревожност емоционалният отговор генерира пластичност в мозъчните вериги, която продължава и след изчезването на стимула, който ги е предизвикал.

Хората с високи нива на тревожност реагират емоционално на новите стимули, тъй като не успяват да различат предишния стимул от следващия. По-притеснителното е, че пациентите с тревожност не могат да контролират това състояние сами, поради което е препоръчително да потърсят професионална помощ.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: lamareschale.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСнимкиЛеченияСпортТестовеБотаника