Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 1

Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 1

 Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 1 - изображение

Различните видове хормони в нашето тяло се занимават с много по-важни неща от просто изпълняване на жизнени функции в определени биологични процеси. Независимо дали ни харесва, или не, те също така обуславят нашето поведение и дори настроението ни. Един хормонален дисбаланс може да доведе до депресия или промяна на целия ни мироглед.

Всички сме убедени, че имаме пълен контрол над поведението и мислите си. В действителност не е така. Ние сме напълно подчинени на тази малка, мощна и понякога хаотична вселена, която представляват нашите хормони.

Хормоните са „химическите посланици“ на нашето тяло. Те пътуват чрез кръвния поток до тъканите и органите, управлявайки нашето развитие, нашето вътрешно равновесие и нашето благосъстояние. Всички, дори малки, промени могат да окажат влияние върху нашето здраве и поведение.

Осъзнаването, че нямаме пълен контрол над поведението, настроението и мислите си, може да е много разочароващо. Въпреки това обаче трябва да имаме предвид, че много от тези хормонални дисбаланси могат да бъдат регулирани със здравословен начин на живот: правилно хранене, физически упражнения, добро управление на стреса, редовни профилактични прегледи.

Нека да разгледаме основните хормони, които регулират нашето поведение и настроение.

Кортизол

Наричат го хормона на стреса, защото нивата му се увеличават значително след физическо или емоционално напрежение. Кортизолът всъщност е много повече от индикатор за нивото на стрес – той е изключително важен за почти всички функции на тялото ни. Излишъкът или недостигът на кортизол може да причини сериозни проблеми.

В нормално ниво кортизолът е полезен, защото подготвя тялото ни за борба със стресиращите го обстоятелства. Той също така ни дава енергия да станем сутрин и да се захванем за задачите си, още преди да сме закусили.

Проблемът с кортизола настъпва след периоди на напрежение, когато нивото му остава високо за дълго. Последствията се отразяват на целия организъм, причинявайки проблеми със съня, лошо храносмилане, висока кръвна захар, диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други.

Окситоцин

Окситоцинът е „многофункционален” хормон. Деветте аминокиселини, които образуват този олигопептид, играят положителна роля в просоциалното поведение, включващо отношения, сексуалност, приятелство, обич, родителство, кърмене и т.н.

Произвежда се в хипоталамуса и оттам се складира и секретира в кръвта чрез хипофизата. Нивото на окситоцин се повишава по време на телесен контакт, социални взаимоотношения, както и в периоди на стрес. Особено „активен“ е при любовни отношения, той създава усещане за интимност, спокойствие и е предпоставка за стабилна връзка.

Ниското ниво на окситоцин може да причини депресия, тъга, безпомощност, чувство за непотребност. Според доклад на Британската ендокринологична асоциация хората с ниско ниво на окситоцин показват по-малко съпричастност.

Мелатонин

Мелатонинът регулира цикличните ритми на човешкото тяло, показвайки 24-часов модел на синтезиране и освобождаване. Синтезирането на мелатонин в човешкия организъм изпълнява първостепенна роля в контрола на денонощния ритъм сън-бодрост и на свързаните с тях промени в секрецията на различните хормони като тестостерон, кортизол, растежен хормон.

Според последните изследвания той предпазва от оксидативен стрес и от вредните свободни радикали.

Нормалните нива на мелатонин ни помагат да заспим, докато недостигът не само води до безсъние, но и отслабва някои когнитивни процеси, като внимание и памет. Недостигът на мелатонин повишава и риска от невродегенеративни заболявания.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноСнимкиБотаникаЛайфстайлФизиологияИсторияИзследванияНовиниЛеченияОрганизацииСпортАлт. медицина