Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 10 психологически проучвания, които всеки влюбен трябва да знае – част 2

10 психологически проучвания, които всеки влюбен трябва да знае – част 2

10 психологически проучвания, които всеки влюбен трябва да знае – част 2 - изображение

Психология на любовта: Мозъчната карта на любовта, ролята на целуването, как и защо двойките си приличат, какво убива връзката и още ...

"Любовта не се състои в това да гледате един към друг, а в това да гледате заедно в една и съща посока." Антоан Дьо Сент Екзюпери

От началния момент на привличане до остаряването заедно, тук са 10 психологически проучвания, за които всички влюбени трябва да знаят.

Четири неща, които убиват една здрава връзка

Повече от 40 години психологът професор Джон Готман анализира психологията на любовта.

Той проследява двойки в продължение на десетилетия, за да види какви поведение предполага дали те ще останат заедно.

Има четирите неща, които убиват връзките: повтарящи се критики, много изрази на презрение като сарказъм, отбранително поведение и разтегливи дебати. В резултат на предишните комуникацията почти спира.

Модерните бракове изискват самоусъвършенстване

Ново проучване сочи, че лицето на брака се е променило значително през годините.

В миналото той по-скоро е давал сигурност и опора, докато сега ние все повече очакваме психологическо удоволетворение от браковете си.

Повече от всякога хората очакват бракът да бъде по-скоро пътуване към самоусъвършенстване и самоконтрол.

За съжаление, в отговор на тези искания, двойките не инвестират достатъчно време и усилия, за да постигнат този растеж.

Авторът на изследването, Ели Финкел, обяснява:

"Като цяло, ако искате бракът ви да ви помогне да постигнете себеизразяване и личностно израстване, важно е да инвестирате достатъчно време и енергия в него. Ако знаете, че времето и енергията за това не са налични, тогава има смисъл да коригирате очакванията си, за да минимизирате разочарованието."

Просто упражнение за спасяване на брак

Ако вашите взаимоотношения се нуждаят от малко обновление, няма нужда да ходите на терапия - гледането на няколко филма заедно може да помогне.

Ново тригодишно проучване установява, че разводите намаляват наполовина с един прост метод – двойките гледат филми за взаимоотношения и ги обсъждат след това.

Водещият автор на изследването Роналд Рог пояснява:

"Резултатите показват, че съпрузите и съпругите имат доста добро чувство за това, какво биха могли да правят правилно или погрешно в своите взаимоотношения. По този начин може да не се налага да ги обучите в много умения, за да намалите броя на разводите.

Нужно е да ги накарате да помислят над това как се държат понастоящем. И над пет филма, които се оказаха от огромна полза през тези три години - това е страхотно. "

Връзка след развода

Връзките не приключват задължително след развода, особено ако има деца на хоризонта.

Проучване на съвместното попечителство след развода установява, че то може да протече по един от петте начина, като първите три от тях се считат за относително функционални:

Разтрогнато дуо - (обикновено) бащата изчезва.

Перфектни приятели - родителите продължават да бъдат най-добри приятели.

Кооперативни колеги – двойката продължава напред, но оставя добра основа помежду си.

Ядосани сътрудници – борбата продължава след развода.

Огнени врагове – децата стават пионки в битката и обикновено страдат в резултат на това.

Малките неща

Най-накрая, тъй като живеем в един много комерсиализиран свят, в който сме насърчавани да мислим, че любовта може да бъде купена и продадена, си струва да си припомним, че често малките неща имат значение.

В скорошно проучване на психологията на любовта измежду над 4000 възрастни в Обединеното кралство установява, че простите актове на доброта често се ценят най-високо.

Да донесете на партньора си чаша чай в леглото, да изхвълите кошчето за боклук или да му кажете, че изглежда добре без дрехи, може да направи много повече от една кутия шоколадови бонбони или куп цветя (въпреки че и те няма да навредят!).

Психология на любовта

Както казва немският поет и романист Райнер Мария Рилке:

"Веднъж след като бъде осъзнато и прието, че безкрайните дистанции продължават да съществуват дори и между най-близките човешки същества, те могат да изградят един чудесен живот един до друг, ако успеят да се насладят на разстоянието помежду си, което позволява на всеки да вижда другото цяло под небето."

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: onclickinfo.com

Източник: spring.org.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниХранене при...ПатологияФизиологияИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт