Начало Психология Поведенческа психология Патология 10 различни типа личностови разстройства – Част 2

10 различни типа личностови разстройства – Част 2

10 различни типа личностови разстройства – Част 2 - изображение

Хората, които срещат трудности със справянето с ежедневния стрес и имат систематично проблемно общуване с останалите, може би страдат от личностово разстройство.

В първа част прегледахме четирите определящи черти на разстройствата на личността. Това са:

  • изкривени мисловни модели
  • проблемни емоционални реакции
  • свръхрегулиран или недостатъчно регулиран импулсен контрол
  • трудности в междуличностните отношения

Тези четири основни характеристики важат за всички личностови разстройства. Преди да се постави диагноза, клиентът/пациентът трябва да изпитва значителни и трайни трудности в поне две от тези четири области. Освен това диагноза личностовото разстройство обикновено не се поставя на децата, тъй като едно от изискванията е симптомите да са трайни и продължителни. Тези четири основни характеристики се комбинират по различни начини, за да формират десет специфични личностови разстройства, подробно описани в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5. Всяко разстройство отговаря на редица критерии, отразяващи забележими от другите характеристики.

За да бъде поставена диагноза личностово разстройство, страдащите трябва да покрият минималния брой критерии, установени за това състояние. Освен това, за да се отговори на диагностичните изисквания за разстройство, симптомите трябва да причинят значително негативно влияние върху нормалното функционално и/или субективен дистрес. С други думи, симптомите са изтощителни за човека с разстройство и/или симптомите затрудняват успешното им функциониране в обществото.

4. Шизотипното личностово разстройство се характеризира с наличието на редица трудности при установяването и поддържането на междуличностни отношения, които са съпроводени от когнитивни и сетивни изкривявания и ексцентрично поведение. Възможно е страдащият да е суеверен и да има магически убеждения, както и странни и необичайни идеи. И при това разстройство групите за изграждане на социални умения са подходящи и ефективни, но хората с диагноза често избират да не потърсят помощ за състоянието си.

Страдащите от шизотипно личностово разстройство обикновено имат странни убеждения, които оказват влияние върху тяхното поведение, като например силна вяра в това, че притежават способности на телепати или ясновидци. Индивидите са склонни да изпитват и интензивна социална тревожност, когато комуникират с хора извън кръга им от познати.

5. Антисоциално личностово разстройство – В същността на това разстройство стоят незачитането и нарушаването на правата на другите. Индивидите с диагноза често не успяват да се придържат към общоприетите социални норми, което обикновено води до повтарящи се арести и престъпно поведение. Някои от страдащите дори излежават присъди в затвора. Д-р Олдъм споменава, че мъжете, проявяващи антисоциално поведение, имат склонност да нарушават закона, да пренебрегват правилата на държание и да бъдат манипулативни и безразсъдни. Професорът по психиатрия добавя, че тези хора не изпитват угризения за действията си и не зачитат социалните норми. Според д-р Олдъм този тип личностово разстройство се лекува много трудно, затова е препоръчително терапевтичният процес да започне колкото се може по-рано.

6. Хистрионно личностово разстройство – Страдащите от този тип личностово разстройство демонстрират силен стремеж към привличане на чуждото внимание, което може да доведе до засилено чувство за драматизация и неподходящо сексуално или провокативно поведение. Понякога хората с диагноза страдат и от придружаващо гранично личностово разстройство. Подходяща форма на терапия за хистрионното личностово разстройство е диалектическата поведенческа терапия.

7. Нарцистичното личностово разстройство представлява комбинация от грандомания и преувеличена представа за собствените постижения и качества. Хората с диагноза често изграждат в съзнанието си нереалистични образи за сила и успех, като същевременно с това примат останалите за по-нисши от тях самите.

Страдащите от нарцистично личностово разстройство имат склонността да вярват, че са специален и заслужават (и изискват) комплименти от другите. Д-р Олдъм пояснява, че тези мъже и жени обикновено пренебрегват чувствата на другите и рядко изпитват емпатия. Професорът по психиатрия допълва, че нарцистично личностово разстройство може да бъде придружено от диагноза гранично личностово разстройство. Както при други типове разстройства на личността страдащите обикновено отказват лечение.

8. Избягващото личностово разстройство включва модели на поведение, включващи повишено социално инхибиране, което често е придружено от интензивен страх от отхвърляне. Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 страдащия от разстройството може да изпитва чувство на некомпетентност и да е свръхчувствителен към критика. Д-р Олдъм разяснява, че рядко могат да разпознаят, че техния познат или роднина страда от личностово разстройство. Обикновено сама най-близките хора от обкръжението на страдащия знаят за големите трудности, през които той преминава.

9. Зависима личност – При хората с това личностово разстройство се наблюдава прекомерна емоционална зависимост от другите. Мъжете и жените с диагноза често инвестират много време и усилия в опитите си да задоволят желанията на останалите. Хората с това разстройство на личността имат склонност да проявяват пасивно поведение, зависещо изцяло от одобрението на другите. В повечето случаи хората изпитват силен страх от раздяла.

10. Човек с ананкастно (обсесивно-компулсивно) разстройство на личността показва модел на поведение на прекомерна подреденост и съвършенство. Хората с диагноза намират за трудно да изхвърлят предмети, дори когато те имат малка емоционална стойност. Това разстройство на личността включва маладаптивни (пречещи на адаптацията) модели на поведение и черти (включително перфекционизъм, който пречи на изпълняването на задачи), строго следване на морални или етични кодекси, патологично събирателство на вещи и сформирането на фиксидеи, касаещи списъци и правила.

Разберете кои са останалите 4 типа в първа част на статията.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net; mentalhelp.net; webmd.com; psycom.net
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияОрганизацииБотаникаЗаведенияТестовеСнимкиЛичности