Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 2

11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 2

11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 2 - изображение

Каква е традицията във вашия дом – да вечеряте заедно или всеки, когато огладнее? Изследванията показват, че събирането на всички за вечеря е изключително полезно, защото укрепва социалните умения на децата и подобрява хранителните им навици.

Американската академия по педиатрия отбелязва, че семейните вечери намаляват риска от развитие на хранителни разстройства, особено при момичета, а също така са лесен начин да накараме юношите да ядат повече плодове и зеленчуци. Логично, ползите от семейните вечери намаляват, ако някой от членовете на семейството непрекъснато проверява мобилния си телефон.

Друг съвет на специалистите е да подбирате внимателно темите, които избирате за разговор по време на вечеря. Вижте няколко идеи за въпроси, които може да задавате на децата си, за да използвате пълноценно времето си с тях:

Чувстваш ли се сит?

Диетолози препоръчват да внимаваме за количеството храна, което изяждат децата, особено когато са все още малки. Ще ви помогнат въпроси като: "Какво ти казва коремчето? Все още ли е гладно или е вече щастливо?". С подобни въпроси ще помогнете на детето да обръща внимание на знаците, които тялото му дава, като например да осъзнава глада си или ситостта си.

Имаш ли въпроси, свързани с нещата, които гледахме по телевизията?

дете, телевизия

Съвременните деца и юноши – подобно на възрастните - често са бомбардирани с повече информация, отколкото могат да понесат. Това може да доведе до тревожност и да породи различни въпроси, които децата се страхуват да повдигнат.

"Подрастващите често чуват неща, които не разбират. Проявявайте интерес към това каква информация стига до тях, какво ги плаши, какво не могат да си обяснят и ги успокоявайте", съветва д-р Гейл Салц, клиничен асистент по психиатрия в медицински колеж в Ню Йорк.

Какво искаш да правиш утре?

Този въпрос ще ви помогне да научите детето да си прави планове, а от друга страна ще му дадете възможност ентусиазирано да се включва в изготвянето на такива за цялото семейство. Семейната вечеря е идеална възможност да планирате забавления през наближаващия уикенд или ваканция, или поредния делничен ден, в който освен задачи и ангажименти, искате да вмъкнете и поне едно приятно занимание. Изготвянето на планове е също страхотен начин да бъдете в течение с новите интереси и хобита на децата си.

Как са приятелите или съучениците ти?

Разбира ли се детето ви със своите съученици и приятели или се налага всекидневно да се справя с лошото им отношение? Това е един от въпросите, които най-силно тревожат родителите. "Да говорим за социалната среда, да разберем и да помогнем с потенциалните социални клопки е важно. Детето ви е готово да ви разкаже за проблеми, свързани с тормоз, приятелства и вражди, стига да го попитате и да сте готови да го изслушате. Друг въпрос, който би насочил разговора в тази посока е: „С кого най-често си говориш в училище?"

За какво говорихте днес в часа по… ?

Вместо да задавате твърде общия въпрос: „Как мина в училище?”, насочете вниманието на детето към определен предмет. Може да попитате също: „За какво си говорихте днес по време на обяд?”. Очаквайте силна съпротива на тези въпроси от подрастващите и по-голяма откритост от малките деца.

"Използвайте въпроси с отворен край, които изискват от детето ви да дава отговори с много изречения", съветват семейните терапевти. Темата не е толкова важна, важно е да знаете какво става в живота и сърцето на детето ви, важно е изграждането на доверие и подсилване на връзката помежду ви.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: health.usnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеСпортАлт. медицинаИсторияИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника