Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 2

24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 2

24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 2 - изображение

Въпреки че е все по-малко стигматизирана в наши дни, още има известно объркване и неудобство около сексуалната терапия. Особено в България. Ето защо информираността по въпроса е важна.

Сексуални терапевти споделят проблемите, с които най-често се срещат в своята професия. Вижте какво имат да ни кажат по-долу.

12. Трябва да имате добро чувство за хумор, за да вършите нашата работа.

Ние намираме някои от нещата, които нашите клиенти споделят, за доста смешни, особено погрешните схващания за анатомията, и си говорим за някои от най-смешните неща извън работата, но ние никога не бихме казали на никого вашето име, или изпаднали в подробности, относно вашите сексуални предпочитания и навици.

13. И понякога наистина не знаем какво да кажем.

Точно когато мислим, че сме чували всичко, някой ще ни изненада с нов фетиш. Макар че сме доста тренирани, може би ще ни трябват няколко секунди, за да съберем мислите си, ако ни кажете, че обичате да си поставяте дървени лъжици отзад, докато мастурбирате на старите епизоди на "Кошмари в кухнята с Гордън Рамзи"..

14. Това може да бъде наистина емоционално изтощително.

Очевидно сексуалните проблеми не се появяват просто от нищото и понякога чуваме някои наистина травматични неща, които са се случили в миналото на нашите пациенти. Ние сме обучени да се занимаваме с тези проблеми, разбира се, но понякога това може да е обезсърчаващ и болезнен процес.

15. Не изискваме хората да ни разказват фантазиите си.

Можем да Ви предложим да запишете фантазиите си и да ги обсъдите с партньора си, ако се чувствате комфортно с това, но не е нужно да ни казвате най-дълбоките, най-тъмните, най-необичайни желания. Освен ако наистина не го искате, разбира се.

16. Жените често споделят, че са разочаровани от това, че не могат да получават оргазъм по "нормалния" начин.

И с това те имат предвид вагинално проникване. Но реалността е такава, че клиторът и отворът на влагалището не винаги са разположени по начин, който прави това възможно, а много жени не се чувстват удобно да си доставят допълнително удоволствие сами по време на секс. Работим усилено, за да обясним, че няма нормален, правилен или (особено) грешен начин.

17. Мъжете често имат проблеми с ерекцията и еякулацията.

Порното ни внушава, че всеки мъж има масивен член и няма никакъв проблем да поддържа ерекция, която да трае цял час, и да еякулира чак в края на всичко това. Също така се създава чувството, че сте по-малко мъж, ако не изпълните тези очаквания...  Някои пациенти насочваме към лекар, ако техните проблеми са медицински.

18. И тъй като жените изпитват по-голяма сухота и свързаната с нея болка по време на секс, това може да се превърне в проблем.

Отново, това е напълно нормално и не означава, че не намирате партньора си за привлекателен или не сте възбудени, но може да отнеме известно време, за да си изясните тези физически промени и да разберете какво точно ги причинява. За щастие, налице е лубрикацията.

19. Несъответстващите нива на желание също са често срещани.

Ако единият в една връзка иска секс повече от партньора си, той често се чувства наистина наранен, когато бива отхвърлян. Да се научите да правите компромиси наистина помага в тази ситуация, тъй като може да намери друг решение: като целуване, гушкане и други начини да бъдете интимни един с друг.

20. Оказва ни се натиск да имаме "перфектен" или невероятен сексуален живот.

Има толкова много странни идеи за това колко секс е нормално да правим по списанията и телевизцията. Някои хора си ореждат срещи с нас, изпаднали в паника, защото правят секс само четири пъти в седмицата, а преди са го правили през всичките седем дни. Да, ние сме секс терапевти, но ще бъдем първите, които признават, че сексът не е всичко.

21. Което означава, че най-често срещаният въпрос, който ни задават, е: "Аз нормален ли съм?"

В превод: "Правя ли нормално количество секс?" Или "С нормална продължителност ли е сексът, който правя?" Има лесен отговор на това - нищо не е нормално! Вместо да се опитвате да се вписвате в това, което виждате по телевизията, в списания или в порно филмите, изследвайте желанията си, какво ви харесва и какви са вашите специфични желания.

22. Вашите гениталии са напълно нормални, честно.

Много от клиентите имат съмнения относно вагината или пениса си и решават, че изглежда "странно", особено в сравнение с порното. Разполагаме с диаграми, рисунки и снимки, които показват колко много различни са човешките гениталии по между си, което помага.

23. Смехът и сексът не трябва да са несъвместими.

Щом сексът започне да се превръща в "сериозен" или "проблемен", т.е. нещо, за което отивате на терапия, вие го чувствате натоварващо. Смехът може да спомогне за разтоварване на това напрежение и да върне нещата обратно в пътя. Секс игрите, ролевите игри и играчки са фантастични начини да започнете, но не стигайте твърде далеч, обличайки се като клоун (освен ако наистина много Ви се иска)...

24. Ние наистина чувстваме удоволствие, когато връщаме магията от секса и помагаме на хората да преодолеят проблем.

Можем да кажем, че нещата вървят добре, благодарение на усмивката на лицата им, когато се върнат да ни видят. Поздравления! Продължавайте в същия дух

Вижте още какво споделят секс терапевтите за работата си ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиСнимкиИсторияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЛеченияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиЗдравни проблемиТестовеОрганизацииФизиологияНаправления в медицинатаХранене при...РецептиАлт. медицинаБотаникаСпорт